Sokat erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Jelentősen erősödött a forint, és csökkent az állampapírok hozamszintje pénteken. A budapesti bankközi devizapiacon péntek délután 247,00/10 forintot ért egy euró, ami a forint egyszázalékos erősödését jelenti - csütörtök délután még 249,50/60 forint volt az árfolyam.
Vágólapra másolva!

A délutáni árfolyam ugyanakkor nem rekord, mivel a nap folyamán 246,45/50 is volt az árfolyam. A forint erősödése mögött a feltörekvő piaci devizák iránti érdeklődés élénkülése áll; csütörtökön 50 bázispontos kamatemelést hajtott végre a török jegybank, Izland devizaswap-megállapodást kötött, miközben a piacok alaphangulata is kedvezett a régiós devizáknak.

A kereskedők értesülése szerint pénteken reggel egy londoni bankház 248 forintos euróárfolyamnál opciót hívott le, amely beindította a lavinát. A küszöbök áttörése sok veszteségminimalizáló (stop-loss) megbízást léptetett életbe; nem véletlen, hogy a pénteki kereskedésben a jól teljesítő devizák közül is a forint erősödött legnagyobb mérétékben.

Erősödött a forint a dollárhoz képest is, az amerikai deviza árfolyama pénteken délután 158,90/160,05 forint volt, míg csütörtökön 160,90/161,00 forint.

Az állampapírok másodpiacán az árfolyamok megugrása, a hozamok csökkenése következett be. A béradatok nyilvánosságra kerülését hirtelen 10 bázispontos hozamcsökkenés követte. A kereskedők szerint a hozamszint elszállását váró spekulánsok pozíciói omlottak össze, később néhány bázispontos korrekcióra került sor, de a monetáris tanács kamatdöntő ülése jegyzőkönyvének nyilvánosságra kerülése újabb, ezúttal mintegy 8 bázispontos hozamcsökkenést idézett elő.

Főként az hatott a piacra, hogy négy tanácstag tartásra szavazott. A pénteki kereskedés végére összességében 20 bázisponttal csökkentek a hozamok, gyakorlatilag a hozamgörbe teljes tartományában.