Nem vállalkozásbarát a magyar áfa

Vágólapra másolva!
Magyarország áfarendszer szempontjából a legkevésbé vonzó országok között szerepel, derül ki a KPMG 22 országot felölelő felméréséből. A nemzetközi kutatás ugyanakkor rámutat: ha egy állam versenyképes szeretne maradni, a következő öt évben kiemelt figyelemmel és ráfordítással kell kezelnie a kérdést.
Vágólapra másolva!

A multinacionális vállalatok vezetőinek háromnegyede úgy véli, hogy kormánya a jövőben nagyobb mértékben támaszkodik majd a közvetett adókra (így az áfára vagy a forgalmi adókra), mivel a globális adóverseny lenyomja a társaságiadó-rátákat. Ugyanakkor manapság nagyobb kockázatot jelentenek számukra az "áfa körüli hibák", mint a társasági adózással kapcsolatos tévedések, derül ki a KPMG felméréséből, amely - 22 országból több mint 500 pénzügyi szakember - köztük 15 magyar társaság - bevonásával készült. A társasági adó mértékének csökkenésével a közvetett adók egyre fontosabbak lesznek a nemzetközi cégek számára.

A megkérdezettek 82 százaléka azt állította, hogy szervezetükön évente több mint 200 millió dollár általános forgalmi adó "áramlik át". Az áfaforgalom jelenlegi szintje igen megdöbbentő a pénzügyi és adóügyi vezetők szerint, és egyértelműen komoly gondot okoz számukra. Ahogy emelkedik az áfával kapcsolatos hibák következményeinek súlya, úgy lesz egyre fontosabb az áfaszabályok követése - a vállalatok számára ma már ez jelenti a legnagyobb adókockázatot, szemben a korábbi társaságiadó-, és jövedelemadó-központú megközelítéssel.

Egyértelmű versenyelőnyt élveznek azok a vállalatok, melyek törekednek az optimális áfapozíció elérésére, akár az árazás, üzleti folyamatok kiszervezése és új beruházásai helyszínek kiválasztása terén is. Amennyiben a cégek megfelelő módon kívánnak foglalkozni az áfával kapcsolatos várható kihívásokkal a következő öt évben, akkor komolyan foglalkozniuk kell a munkavállalóik áfatudatosságának fejlesztésével, az áfa kezelési rendszerekkel és technológiákkal, a plusz belső források előteremtésével, és a hatékony kapcsolatépítéssel az adóhatóságokkal és törvényhozókkal.

A briteknél a legjobb

A szavazók szerint az Egyesült Királyság a leginkább vállalkozásbarát ország, Olaszország pedig a legkevésbé vonzó ebből a szempontból. Magyarország a listán szereplő 32 országból holtversenyben a 28-29. helyen végzett - csak Olaszország, Lengyelország és Franciaország ért el alacsonyabb értéket. A felmérés még az új magyar áfatörvény hatályba lépése előtti tapasztalatokat mérte fel. Hosszú távon az új törvény egyszerűsítő felfogása talán javíthat majd az ország megítélésén, de egyrészt lenne még lehetőség a törvényekben is az egyszerűsítések, vállalkozásbarát megoldások bevezetésére; másrészt a törvényeken túl az adóztatás, adóigazgatás gyakorlata, a hatóságok és ellenőrzéseik megközelítése is nagyban meghatározza a hazánkról kialakult képet ezen a téren.