Versenyt akar Sarkozy az élelmiszerpiacon

Vágólapra másolva!
A gazdaság modernizálásáról szóló törvényjavaslat keretében a nagykereskedelem liberalizálásával és a hipermarketek számának növelésével kívánja csökkenteni a francia kormány az élelmiszerárakat és ösztönözni a gazdasági növekedést. A parlament elé májusban kerülő javaslatot a hétfői kormányülésen vitatták meg a miniszterek.
Vágólapra másolva!

"Az árak azért emelkedtek, mert nincs elég konkurencia ... Vagy az árak csökkentésével, vagy azok emelkedésének megállításával szeretném a franciáknak vásárlóerejüket visszaadni" - jelentette ki múlt csütörtöki tévéinterjújában Nicolas Sarkozy államfő. A kormány szerint alapvetően a nagykereskedelem túlszabályozása és a konkurenciahiány miatt magasabbak a francia élelmiszerárak az európai átlagnál.

Franciaországban ezer lakosra 280 négyzetméternyi élelmiszert kínáló szupermarket jut, ami jelentősebb, mint Nagy-Britanniában, Olaszországban vagy Spanyolországban, de elmarad Németországtól. A francia élelmiszerpiacnak ugyanakkor csak alig 13 százaléka forgalmaz diszkontáron, míg Németországban például ez az arány 40 százalék. Ennek oka, hogy a Franciaországot uraló öt nagykereskedelmi csoportból (Carrefour, Leclerc, Casino, Super U és Auchan) a régiók 75 százalékában kizárólag egy vagy maximum két cég van jelen, amelyek egymás között felosztva a piacot konkurencia nélkül határozhatják meg áraikat.

A hipermarketek számát eddig azért szabályozta nagyon szigorúan a francia állam, hogy a helyi kiskereskedőket megvédje az árudömpinggel szemben. A kormány most viszont azt javasolja, hogy ezentúl bárki szabadon nyithasson ezer négyzetméternél kisebb alapterületű nagykereskedelmi élelmiszerüzletet, és a hipermarketek megnyitásának szabályozását is jelentősen egyszerűsítené.

Az intézkedéssel egyrészt a diszkontáron forgalmazók arányát kívánja a kormány növelni, akiknek eddig néhány nagyvárost leszámítva nem volt lehetőségük a városközpontokban üzletet nyitni. Másrészt azt szeretné, ha a városok körül minél több új hipermarket nyílna. A kiskereskedők érdekvédelmi szervezetei tiltakozásul már aláírásgyűjtésbe kezdtek, mert attól tartanak, hogy a szupermarketek számának növelésével üzleteik tönkremennek.

Ezenkívül a termelők és a kereskedők közti ártárgyalások liberalizálásával kívánja az árakat csökkenti a kormány, így gyakorolva nyomást a gazdákra azért, hogy csökkentsék termékeik alapárait. A gazdák szerint viszont ezzel a javaslattal a nagykereskedők "meg fogják őket fojtani" és több ezren elvesztik munkájukat.