Tovább esett a BÉT forgalma

Vágólapra másolva!
Márciusban tovább mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma, a részvénypiacon - kétszeres árfolyamértéken számolva - 1035 milliárd forint értékben születtek üzletek, ami 12 százalékkal alacsonyabb a februári forgalomnál - közölte a BÉT.
Vágólapra másolva!

Februárban az előző hónaphoz képest 16 százalékkal csökkent a részvény adásvétel. A 2008. első negyedévi részvénypiaci forgalom 3610 milliárd forintot tett ki, ami 9 százalékkal marad el a 2007. azonos időszakitól. A havi forgalom 16 százalékos visszaesést mutat a tavaly márciusihoz viszonyítva.

Az idén márciusban csökkentek a részvényárak, a tőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX a hónap utolsó kereskedési napján 21 710 ponton állt, 1791 ponttal, 7,6 százalékkal alacsonyabban a februári záró értékénél. Az év eleje óta több mint 17 százalékot esett a BUX.

A brókercégek közül márciusban a legnagyobb forgalmat a KBC Securities érte el csaknem 174 milliárd forintos részvénypiaci adásvétellel. Mögötte csak kevéssel lemaradva áll az ERSTE Befektetési Zrt. közel 170 milliárd forintos forgalmával. A forgalmi listán harmadik a Cashline Értékpapír, amely 107,4 milliárd forint értékben forgalmazott részvényeket a tőzsdén.

A negyedik és ötödik legnagyobb forgalmazó az UniCredit Bank Hungary volt 97,2, és a Concorde Értékpapír 72,5 milliárd forintos forgalommal. Az előző hónapban szintén a KBC és az ERSTE állt a lista élén, őket az UniCredit követte a harmadik helyen.

A részvény és a hitelpapír szekciót is magába foglaló azonnali összforgalom márciusban 1157 milliárd forintot ért el, ez 10 százalékkal alacsonyabb a februári adatnál. Az államkötvények és kincstárjegyek forgalma márciusban megélénkült, meghaladta a 109 milliárd forintot, míg az előző hónapban 62,3 milliárd forint értékben forogtak az állampapírok a tőzsdén.

A befektetési- és kárpótlási jegyek márciusi forgalma 2,9 milliárd forintot ért el a februári 4,6 milliárd forint után. A jelzáloglevelek és vállalati kötvények adásvétele 9,8 milliárd forintra csökkent az előző havi 42,2 milliárd forintról.

A derivatív piacon az egyedi részvényekre márciusban 314,4 milliárd forint értékben született határidős ügylet, ez mindössze 1,3 százalékkal magasabb a februári forgalomnál. A határidős BUX forgalma 6 százalékkal csökkent, 157,7 milliárd forintot tett ki. A deviza kontraktusok forgalma 22,5 százalékkal 469,7 milliárd forintra csökkent.

Az áru szekcióban márciusban 9,2 milliárd forint értékben kötöttek gabonaügyleteket, a februári 14,4 milliárd forintos forgalom után.