Richter: 450 forintos osztalék

Vágólapra másolva!
A Richter Gedeon Nyrt. hétfői éves közgyűlése részvényenként 450 forint osztalék kifizetéséről döntött, jóváhagyva az igazgatóság javaslatát.
Vágólapra másolva!

A gyógyszergyár az évek óta változatlan osztalékpolitikájának megfelelően a tavalyi nyereség 25 százalékát osztja szét a részvényesek között. Az idén ez összesen 8,362 milliárd forint osztalékot jelent, a fennmaradó 25,47 milliárd forint az eredménytartalékba kerül. Tavaly részvényenként 690 forintot fizetett a cég.

A közgyűlésen elfogadott, magyar számviteli szabályok alapján készült beszámoló szerint a Richter 2007-ben 33,832 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 34,3 százalékkal alacsonyabb az előző évinél, árbevétele 171,216 milliárd forint volt, az előző évi szinten maradt.

Bogsch Erik vezérigazgató a beszámolót ismertetve kifejtette, hogy 2007-ben törés következett be a korábbi évek növekvő eredményeihez képest: a társaság nyeresége csökkent, árbevétele pedig stagnált, elsősorban a belföldi kedvezőtlen piaci környezet miatt. Hozzátette, hogy az export-építő stratégiának köszönhetően a Richter így is tisztes nyereséget ért el.

Kitért arra, hogy a lengyel Polpharma gyógyszeripari céggel való egyesülés zárása az első félévben várható, a szükséges engedélyek megszerzése után.

A vezérigazgató elmondta, hogy az összes árbevételen belül a belföldi értékesítés részaránya tovább csökkent: a 2006. évi 21 százalékról - ami szintén visszaesés volt az előző évhez képest - 2007-ben 18 százalékra zsugorodott.

Szavai szerint a hazai gyógyszerpiaci szabályozások - a támogatás-kiáramláshoz kötött 12 százalékos adó, szolidaritási adó, orvoslátogatói díj - 8,2 milliárd forint veszteséget okoztak a Richternek. A megszorítások ellensúlyozására a társaság visszafogta a beruházásait, tavaly 17,8 milliárd forintot költött erre a célra, szemben a 2006. évi 26,3 milliárd forintos összeggel.

Növekvő k+f beruházások és exportpiac

A kutatás-fejlesztésen viszont nem spórolt a cég, éves árbevételének változatlanul mintegy 10 százalékát teszik ki a k+f kiadások, 2007-ben ez az összeg elérte a 17 milliárd forintot.

A belföldi értékesítés csökkenése mellett az exportpiacokon kiváló eredményeket ért el a cég, minden régióban növekedett az árbevétel. Bogsch Erik kiemelte az oroszországi értékesítést, ami az előző évi magas bázis, és a DLO (jóléti program) szállítások visszaesése ellenére 15 százalékkal bővült az elmúlt évben. Az oroszországi piacon tavaly július 1-jével euró alapú elszámolásra tért át a Richter a korábbi dollár elszámolásról, ez kedvező árfolyamhatást eredményezett 2007-ben.

A közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot saját részvények vásárlására a következő éves közgyűlés időpontjáig. A Richter az alaptőke 10 százalékának erejéig vásárolhat saját részvényt. Ez jelenleg mintegy 1,9 millió darab részvényt jelent, azonban ha a cégbíróság bejegyzi a Polpharma megszerzésével kapcsolatban 2007 decemberében elhatározott alaptőkeemelést, úgy a 10 százalék mintegy 2,5 millió darab részvény lesz. A saját részvény vásárlás az elfogadott határozat szerint a munkavállalói és vezetői ösztönzési rendszer mellett a Richter stratégiai céljainak megvalósítását segíti, így felvásárlási ügyletekben a részvények fizetőeszközként használhatóak.