Óriás lesz a Richter Oroszországban

Vágólapra másolva!
A Gazeta című orosz lap szerint változáshoz vezet az orosz gyógyszerpiacon a Richter Gedeon és a lengyel Polpharma egyesülése, amelyet az újság értesülései szerint már áprilisban jóváhagyhat a lengyel versenyhivatal.
Vágólapra másolva!

Szakértők szerint a Richter Gedeon ezt követően hozzáláthat a Polpharma oroszországi vagyonának - legelső sorban az Akrihin gyógyszergyárnak - az optimizálásához többek között a termékkör átalakításával és létszámleépítéssel.

A Polpharma megvétele nyomán a Richter Gedeonhoz kerül Oroszországban egyebek között az Akrihin gyógyszergyár 80,62 százaléka: a Polpharma 2007 nyarán vette meg az első öt orosz gyógyszergyár közé tartozó Akrihint, amelynek értékét a szerződéskötés idején 100-120 millió dollárra becsülték.

A Richter Gedeon a Polpharmával az orosz gyógyszerpiac második legnagyobb szereplője lesz a Sanofi-Aventis után. Az Akrihin a társaság második termelő egysége lesz Oroszországban, ahol az első gyárat 1998-ban nyitották meg, szintén Moszkva közelében.

A Richter Gedeon egyébként évtizedeken át piacvezető volt Oroszországban, de később maga elé kellett engednie a Sanofi-Aventist és a Novartist. Tavaly a Richter Gedeon eladásai 218,7 millió dollárt - 49,3 millió csomagot -, a Polpharmáéi 67,2 milliárd dollárt (32,4 millió csomagot) tettek ki, s most a társaság a generikus gyógyszerek területén növeli szerepét.

A Pharmexpert intézet kutatói úgy látják: az orosz piacon az új társaság jelentős szereppel bír majd, mivel vezető lesz a generikus gyógyszerek területén, és lefed minden olyan orvosi területet, ahol más termelő nem kínál gyógyszert.

Az orosz gyógyszerügyi állami programokban való részvételt illetően a társaság a szakértők szerint várakozó álláspontra helyezkedik. "A Richter Gedeon csakis stabil garanciák és kedvező likviditás esetén kerül be az állami programokba" - vélekednek.

Rámutatnak azonban arra, hogy egy ilyen nagy vállalatnak megvannak a lehetőségei arra, hogy lobbizzon saját érdekeinek megfelelően nem csupán az állami szektorban, hanem a nagy szabadpiaci szállítások területén is - idézte a lap a szakértők véleményét.