Nem erőltetik a cseh eurót

Vágólapra másolva!
A Cseh Köztársaság akkor fogja elfogadni az eurót, amikor az az ország és a lakosság szempontjából is kedvező lesz - jelentette ki Mirek Topolánek, cseh miniszterelnök kedden Prágában egy európai pénzügyi és banki fórum megnyitóján elmondott beszédében.
Vágólapra másolva!

"Nem vagyok az euró elsietett bevezetésének a híve. Ezt megelőzően számos reformot kell végrehajtani, beleértve a nyugdíjrendszer és az egészségügyi rendszer átalakítását is" - szögezte le Topolánek, aki felszólalásában semmiféle időpontot nem jelölt meg az euró csehországi bevezetésével kapcsolatban.

"Az euró bevezetése a végrehajtott reformok és a gazdaság megfelelő kezelésének az eredménye lesz. Az intézkedések, amelyek lehetővé teszik az euró elfogadását, éppen olyanok, amelyeket amúgy is szükségünk van végrehajtani, hogy egészséges legyen az államháztartás" - pontosította véleményét a cseh miniszterelnök.

Korábban Csehország 2012-ben tervezte bevezetni a közös európai pénznemet, de ezt a dátumot a kormány már tavaly törölte és a megújított konvergencia programban már nem szerepel. Azóta semmiféle céldátum hivatalosan nem létezik.

Csehország számára akkor lesz hasznos az euró, amikor a jelenleginél egy sokkal szélesebb körű kritériumrendszert teljesítenek, olyat, amely például érintené a munka termelékenységét, a munkaerőpiac mozgékonyságát, az állami kiadások csökkenését és a cseh gazdasági ciklusok összehangolását az európai gazdasági ciklusokkal.

"Tekintettel a német gazdaság nagy befolyására nagyon fontos a német gazdasággal való összehangolás" - hívta fel a figyelmet Topolánek. Bizonyos problémát jelenthet az is, hogy a cseh lakosság nagyon bízik a koronában, sokkal jobban, mint korábban. "Szükség van a lakosság felkészítésére a változásokra és a meggyőzésre" - jegyezte meg a kormányfő.

A brünni egyetem januárban készített tanulmánya szerint a csehek aránylag nagy fenntartásokkal viszonyulnak a közös európai pénznem bevezetéséhez. Az euró bevezetését csak a lakosság egyharmada támogatja, s csak egyötöde szeretné mindezt gyorsan megvalósítani. A csehek kétharmada azt szeretné, ha az eurót minél később vezetnék be az országban.