Lassul London GDP növekedése

Vágólapra másolva!
Határozottan megtorpan az idén London gazdasági növekedése a globális hitelválságnak a citybeli pénzügyi szolgáltató szektorra gyakorolt hatása miatt, áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző intézet keddi előrejelzésében. Egy másik keddi londoni elemzés szerint évtizedek óta nem látott kiterjedésű ingatlanár-defláció kezdődött a brit piacon.
Vágólapra másolva!

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) előrejelzése szerint a londoni GDP-érték - amely évente meghaladja a 200 milliárd fontot (70 ezer milliárd forint), vagyis több mint 15 százaléka a teljes brit nominális GDP-értéknek - az idén mindössze 1,3 százalékkal fog növekedni a tavalyi 3,0 százalékos, és a 2006-ban mért 4,0 százalékos többlet után.

A CEBR jóslata szerint jövőre is csak 1,3 százalékos londoni GDP-növekedés várható, utána azonban az ütem visszagyorsul 3 százalék fölé, és 2012-ben - a londoni nyári olimpiai játékok évében - ismét 4,0 százalék lesz.

A jelentés szerint a globális likviditási válság sokkal nagyobb mértékben érinti Londont a korábban vártnál. Hosszú ideig eltarthat, mire visszatér a piaci szereplők által az összetettebb befektetési termékekbe vetett bizalom, és a City jogi és pénzügyi cégei ezt meg fogják érezni rendelésállományukon, áll a CEBR előrejelzésében.

A ház minap kiadott, a citybeli foglalkoztatási kilátásokat felmérő külön jelentésében azt írta: minden idők egyik legsúlyosabb elbocsátási hulláma várható a londoni pénzügyi központban: az idén 11 ezer, jövőre 8200 - vagyis a következő két évben összesen 19 200 - pénzügyi állás fog megszűnni a Cityben. Tavaly éves átlagban 351 ezer volt a befektetési banki jellegű munkahelyek száma Londonban.

A cég új, kedden megjelent előrejelzése szerint a szigorodó hitelfeltételek, a zsugorodó citybeli prémiumok és az alacsonyabb jövedelem-növekedési ütem miatt az idén - 1995 óta először - lakóingatlanok olcsóbbodása várható Londonban és az ország egészében.

A ház ez utóbbit már korábban is jósolta. A CEBR negyedévente kiadott lakóingatlan-prognózisainak idei első összeállítása szerint az átlagos lakásár az idén 11 ezer fonttal (csaknem 4 millió forinttal) 187 900 fontra (66 millió forint) zuhan Nagy-Britanniában, a tavalyi harmadik negyedévében elért, 198 900 fontos (70 millió forint) csúcsról. A ház az idei naptári évben, januártól decemberig számolva, országos és éves átlagban 2,5 százalékos lakóingatlan-árcsökkenést vár. A CEBR előző előrejelzésében még 0,8 százalékos emelkedés szerepelt 2008-ra.

A korábbi évek rendkívüli - éves átlagokban 20 százalékot közelítő - londoni lakásár-inflációját eddig jelentős részben a citybeli prémiumeső táplálta. A CEBR nemrégiben kiadott becslése szerint azonban a City befektetési és egyéb pénzügyi szolgáltatási területeken dolgozó bankárainak év végi összesített prémiuma már a 2007-2008-as prémiumszezonban 16 százalékkal csökkenhetett - de így is 7,4 milliárd fontot tett ki - az egy évvel korábban kifizetett 8,8 milliárd font után.

A CEBR azzal számol, hogy a likviditási válság áthúzódó hatásai miatt a 2008 végi prémiumszezonban már "csak" 6,2 milliárd font lesz a londoni pénzügyi központban dolgozók éves jutalma, 2009-ben azonban már visszaemelkedik 7,9 milliárd fontra.

A ház becslése szerint a Cityben kiosztott jutalmaknak mintegy a fele a londoni ingatlanpiacra áramlik.

Az Okleveles Ingatlanszakértők Királyi Intézete (Royal Institution of Chartered Surveyors - RICS) által szintén kedden Londonban kiadott elemzés szerint a legkiterjedtebb lakásár-defláció kezdődött Nagy-Britanniában a rendszeres ingatlanár-felmérések 1978-as kezdete óta.

Az intézet mérési módszere azt veti össze, hogy a kötelékébe tartozó ingatlanvizsgálók mekkora hányada számol be a saját területén áremelkedésről, illetve árcsökkenésről.

A kedden kiadott új felmérés szerint ebben a hónapban az ingatlan-árcsökkenésről beszámoló RICS-szakértők száma 78,5 százalékkal haladta meg a térségükben áremelkedést tapasztalókét.

Eszerint a helyzet számottevően rosszabb az 1990. júniusi - recessziós időszakot megelőző - eddigi mélypontnál, akkor ugyanis a negatív arány 64,5 százalék volt.