Megingott a japán exporthatalom

Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdaság lassulása érzékenyen érintette a Japánt is. A szigetország USA-ba irányuló exportja 4 éve nem teljesített olyan rosszul, mint az év első részében, de lassul az Európába és Kínába tartó kivitel is.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokba irányuló japán kivitel 11 százalékkal esett vissza 2008 első negyedévében, ami a legnagyobb háromhavi csökkenés az elmúlt négy évet tekintve. A kisebb teljesítményben elsősorban az autóipar vártnál gyengébb teljesítménye játszott szerepet, de a többi területen is hároméves mélypontra jutott az exportbővülés üteme. Mindez azt sugallja, hogy a japán gazdaság is megroppant.

Az amerikai kivitel gyöngülése mellett ráadásul az európai és ázsiai export növekedése is belassult. Közben az üzleti bizalmi index is négyéves mélységben tartózkodik - számol be a BBC. Közgazdászok szerint a számok aggasztóak az exportvezérelt gazdaság számára, és a vállalati bevételek és nyereségek csökkenését okozhatják. A japán külkereskedelem még mindig többletet produkál, de annak nagysága márciusban a várakozásoknál jóval nagyobb mértékben, mintegy 30 százalékkal csökkent. A belföldi fogyasztás továbbra is törékeny, és az elmúlt másfél évben nagyrészt az erős exportbővülés hajtotta a japán gazdaság importját.