Gyengült a forint is a GE eredménye miatt

Vágólapra másolva!
A nemzetközi hangulat romlásának hatására kissé gyengült a forint. Így a dollárral 159 forint, az euróval pedig 252 forint környékén lehetett kereskedni.  
Vágólapra másolva!

A kereskedők szerint elsősorban nemzetközi piaci hatások mozgatták a magyarországi adásvételt is: a kezdeti optimizmus azt követően enyészett el, hogy a General Electric közzé tette kedvezőtlen gyorsjelentését és pesszimista előrejelzését, ami megrázta Európát, Ázsiát, Amerikát - így természetesen Magyarországot is. A borússá váló befektetői hangulat első "áldozatai" ilyen esetekben a kockázatosabbnak ítélt befektetések, a feltörekvő devizák.

A pénteken megjelent makroadatnak, a fogyasztói árak vártnál kedvezőbb alakulásának éppen úgy nem volt jelentős hatása az árfolyam alakulására, mint a Morgan Stanley mai bejelentésének, amely szerint minta portfoliójában - a növekvő politikai kockázatok miatt, a török piaccal együtt - a korábbi felülsúlyozásról egyenlő súlyozásra minősítette le a magyar piacot. Elemzők szerint ez az ország kis súlya miatt nem kapott komolyabb figyelmet; csak akkor hatna, ha egyszerre több fokozattal rontana/javítana a kockázatelemző társaság.

A dollárral szemben is romlott a forint. Péntek délután 159,40/50 forintot, míg reggel 158,00/10 forintot, csütörtök délután 158,80/90 forintot ért egy dollár; az árfolyam csütörtöki szintje 11 éves szélsőérték volt.

A bankközi forintpiacon csendesen, hét végi hangulatban folydogált a kereskedés - bár komoly forgalom, jelentős adásvétel hét közben sem jellemezte a piacot. A hozamszint kissé csökkent: az előző napok jellemzően 7,30 százalékos értékei után péntek délutánra 7,00/20 százalékra változott az O/N kamat.

A pénteki kereskedés is optimista hangulatban kezdődött az állampapír piacán is. Az ominózus 2012/C államkötvény hozama 8,80 százalék körül alakult, kedvező volt a magyar inflációs adat hatása is, ám a GE eredménye "megtette a hatását": nemcsak az euró/forint változott meg - a forint számára kedvezőtlen irányban, de az állampapírok hozamszintje is mintegy 10 bázisponttal emelkedett, azaz visszatért a csütörtöki csökkenés előtti szintre.