Az arany brutális drágulása várható

Vágólapra másolva!
Bár gyengült az arany jegyzése a csütörtöki kereskedésben New Yorkban,  a világ második legnagyobb aranytermelő cégének a vezérigazgatója szerint jövőre az arany ára unciánként elérheti akár az 1100 dollárt.
Vágólapra másolva!

A Newmont Mining Corp, a világ második legnagyobb aranytermelő cégének a vezérigazgatója szerint jövőre az arany ára unciánként elérheti akár az 1100 dollárt. Richard O'Brien, aki tavaly július óta áll a cég élén, az áremelő tényezők közé sorolta az aranybányák csökkenő termelését, az ékszeripar erős keresletét, az inflációt és a dollár gyengülését.

Az arany ára március 17-én rekord szinten, 1030,80 dolláron állt, azóta 14 százalékkal csökkent a nemesfém ára. Csütörtökön a Newmont azt közölte, hogy az idei első negyedévben az adózott eredménye ötszöröse volt az egy évvel korábbinak elsősorban az arany árának az emelkedése miatt.

Csütörtökön a New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) a legnagyobb forgalmú júniusi lejáratú arany ára unciánként 19,60 dollárral 889,40 dollárra gyengült. A New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) a legnagyobb forgalmú júniusi lejáratú arany ára unciánként 19,60 dollárral 889,40 dollárra süllyedt. Csütörtökön 885,30 és 909,30 dollár között mozgott az aranyár.

Kereskedők szerint az arany ára részben a dollár erősödésére gyengült, aminek a következtében megdrágult a dollárban jegyzett nemesfém vásárlás a nem dollárral fizetőknek. Árcsökkentő tényező volt továbbá, hogy gyengült a kőolaj ára, mérsékelve az inflációs aggodalmakat. Szakemberek úgy vélik, gyengíti az arany árát az a várakozás is, hogy a jövő héten az amerikai jegybank 25 bázisponttal csökkenti ugyan az alapkamatot, aminek dollárgyengítő hatása van, de ezzel leáll a hosszabb ideje tartó kamatcsökkentési sorozat.