Az UBS bukta a legtöbbet a válságon

Vágólapra másolva!
A svájci óriásbank, az UBS 37 milliárd dollár volt kénytelen leírni a "nem elsőrangú" hitelpiaci válság miatt. Az elnök és korábbi vezérigazgató Marcel Ospel nem indul újra a pozícióért. Németországban a Deutsche Bank 3,9 milliárd dolláros veszteséget jelentett az első negyedévre.
Vágólapra másolva!

Az UBS megpróbál 15 milliárd dollárnak megfelelő svájci frank értékben új részvényeket kibocsátani, ezzel növelendő a tőkéjét. További tervek szerint az értékvesztett amerikai befektetések kezelésére új üzleteket hoznának létre.

Ez a bank szenvedte meg eddig leginkább a hitelválságot világszerte. A fenti bejelentéseket azután tették meg, hogy az első negyedéves eredmények napvilágot láttak: eddig 12,1 milliárd dollár a veszteség.

A vállalat hitelei az amerikai lakásvásárlóknak lettek kihelyezve alacsony bevétellel vagy rossz hitelértékeléssel. Ezek a befektetések hamar veszélyesek lettek, ahogy a magasabb kamatok megnövelték a jelzálog-kifizetéseket.

Az amerikai hitelgondok világszerte megviselték a bankok mérlegeit. Az UBS vezetése figyelmeztetett, hogy 2008 különösen nehéz év lesz a vállalatok és a teljes ipar számára is. Az Union Bank of Switzerland és a Swiss Bank 1998-as összeolvadása óta először volt veszteséges egy üzleti év a cég számára.

A válság elérte a többi bankot is: például a Bear Stearns, a Merrill Lynch, Citigroup és a JP Morgan is dollármilliárdokat bukott az elmúlt hónapokban.

A legnagyobb veszteségű bankokVeszteség (milliárd dollár)
UBS37,4
Merrill Lynch22
Citigroup21,1
HSBC17,2
Morgan Stanley9,4
Deutsche Bank7,1
Bank of America5,3
Bear Stearns3,2
JP Morgan Chase3,2
BayernLB3,2
Barclays2,6
IKB2,6

Royal Bank of Scotland

2,6

Credit Suisse

2