Rontott az FHB besorolásán a Moody's

Vágólapra másolva!
Rontotta az FHB Jelzálogbank fedezettel kiadott jelzálog-kötvényeinek egyébként továbbra is magasan elsőrendű besorolását a Moody's Investors Service, a tavaly szeptemberben kezdődött leminősítési felülvizsgálat eredményeként.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentése szerint a magyar bank jelzálogleveleinek osztályzata egy osztattal "Aa3"-ra süllyed az eddigi "Aa2"-ről.

A Moody's szeptember 4-én vette leminősítési megfigyelés alá ezt a besorolást, összefüggésben azzal, hogy ugyanaznap agresszív mértékben, négy fokozattal az addigi "A2"-ről "Baa3"-ra módosította az FHB hosszú futamú devizabankbetéti besorolását; a rövid távú devizabetéti osztályzat "Prime-1"-ről két fokozattal "Prime-3"-ra romlott.

A Moody's ezzel együtt - új osztályzatként - szintén "Baa3/P-3" szintre sorolta be a bank forintbetét-kockázatát, a "D plusz" pénzügyierő-besorolást pedig megerősítette.

A cég az akkori indoklás szerint annak nyomán minősítette le az FHB devizabetéti osztályzatait, hogy az ÁPV Zrt. nem sokkal korábban a másodpiacon étékesítette az FHB Jelzálogbankban birtokolt, 50 százalék plusz 1 szavazatnyi állami részvénypakettet, amivel az állami részesedés 54,1 százalékról 4,1 százalékra csökkent.

A hitelminősítő megítélése szerint a többségi állami tulajdon eladásával jelentősen csökkent a szükség esetén a bank számára nyújtandó támogatás valószínűsége.

A Moody's már 2003-ban, majd 2005-ben is leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára helyezte az FHB-t; a cég annak idején ezeket az intézkedéseket szintén az akkori privatizációs tervekkel - és az új tulajdonosi struktúra ebből eredő bizonytalanságával - indokolta.