Zsugorodik az eurózóna kiskereskedelme

Vágólapra másolva!
Az eurózóna kiskereskedelmi beszerzési menedzserindexe (PMI) 48,2 pontra süllyedt márciusban a februári 52,4-ről - értesült a Napi Gazdaság. A Bloomberg News hírügynökség és az NTC Economics piackutató cég közös indexének 50 pont alatti adata a szektor zsugorodását jelzi.
Vágólapra másolva!

A felgyorsult infláció és a keményebbé vált hitelfeltételek miatt csökkent a lakosság szabadon elkölthető jövedelme. A közös európai valutát használó országok gazdasága 2008-ban várhatóan az elmúlt három év leglassúbb GDP-növekedését fogja produkálni, ami részben következménye, részben oka annak, hogy gyengül a fogyasztók vásárlóereje. Mindezzel összhangban a Bloomberg kiskereskedelmi üzleti bizalmi indexe a kilenc hónapos csúcsot jelentő 59,9 pontról 53,3-re csökkent.

A németországi részindex csak néhány tized ponttal, 51,5 pontra csúszott vissza. A viszonylag kedvező fejleményhez hozzájárulhatott, hogy Európa legnagyobb gazdaságában nőtt a foglalkoztatás és a kollektív szerződések módosítása során a szakszervezeteknek sikerült magasabb béreket kialkudniuk. Ugyanakkor a kiskereskedők bruttó profitrátája - az árengedmények és a költséges reklámkampányok miatt - 15 hónapja csökken.

Franciaországban, az eurózóna második legnagyobb gazdaságában 53,3 pontra esett a kiskereskedelmi PMI, ami elsősorban a hónap első két hetének katasztrofálisan rossz forgalmára vezethető vissza. Olaszország PMI-je a kétségbeejtően alacsony szintről is tovább hanyatlott, amit a szakértők a jövő hónapban esedékes parlamenti választások keltette bizonytalansággal magyaráznak - olvasható a Napi Gazdaságban.