Nőhetnek a kkv-k hitelesélyei

Vágólapra másolva!
Javítaná a kkv-k hitelhez jutásának esélyeit, ha a Hitelgarancia Zrt. sikerrel járna, és most benyújtott pályázatával ingyenes viszontgaranciát nyerne el az EU erre a célra létrehozott Versenyképességi és Innovációs Keretprogramjából (CIP). A pályázatot várhatóan tavasszal bírálja el a 3,6 milliárdo eurós keretet kezelő Európai Befektetési Alap.
Vágólapra másolva!

Pályázatot nyújtott be a Hitelgarancia Zrt. az EU CIP alapját kezelő Európai Befektetési Alaphoz, hogy ingyenes viszontgaranciával fedezze azokat a garancia ügyleteit, amelyekre az állam nem vállal viszontgaranciát. A CIP 3,6 milliárd eurós kerete elvileg lehetővé teszi, hogy a Hitelgarancia Zrt. akár teljes államilag nem viszontgarantált garancia állománya mögé odaálljon kezességvállalásával.

A CIP egyik célkitűzése a kkv-k beindításához és növekedéséhez szükséges finanszírozás előmozdítása. A program ezt úgy valósítja meg, hogy más pénzügyi közvetítőnek garanciát, társgaranciát vagy viszontgaranciát nyújt az adott hitelekhez vagy lízingszolgáltatásokhoz kapcsolódóan. A szolgáltatás díjmentes, azonban a garancia mértéke a közvetítő kötelezettségvállalásának 50 százalékát nem haladhatja meg.

"Ezt a programot éppen ránk szabták" - nyilatkozta Radnai György a Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója. Az EIF viszontgaranciájának jelentőségét az adja, hogy nagymértékben csökkentené a társaság kockázati kitettségét, így a bankok számára biztonságosabbá válna a Hitelgarancia készfizető kezességével megtámogatott hitelek kihelyezése. "Ez pedig a bankok közötti kiélezett verseny miatt, szükségképpen a kkv szektor számára kialakított hiteltermékek feltételeinek kedvezőbbé válásában csapódik le" - véli a vezérigazgató.