Megduplázza hálózatát az UniCredit Bank

Vágólapra másolva!
Tavaly 21,94 milliárd forint volt az UniCredit Bank adózott eredménye, ami 14,8 százalék növekedés az előző évi 19,11 milliárd forinthoz képest - jelentette be csütörtökön Patai Mihály, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Az adózás előtti eredmény 27,5 milliárd forint volt, ez 12,6 százalékkal több az előző évinél. A konszolidált mérlegfőösszeg tavaly 1554,91 milliárd forintra nőtt, ami 16,5 százalékkal magasabb az előző évinél. A pénzintézet a tavalyi évi gazdálkodásáról szóló beszámolót a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint konszolidáltan tette közzé.

Az ügyfeleknek nyújtott hitelek állománya 2007-ben 1.033 milliárd forint volt, 30 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. A banknak a magyar pénzpiaci szektorban 6,3 százalékos piaci részesedése van. Az UniCredit az elmúlt évben folytatta a terjeszkedést a lakossági piacon, aminek révén a lakossági ügyfelek száma a múlt év végére 231 ezerre emelkedett.

Az ügyfelek által elhelyezett betétek összege tavaly 745,7 milliárd forintot tett ki, ebből a lakosság által elhelyezett betétek összege 297 milliárd forint volt, és további 220 milliárd forint lakossági megtakarítást helyeztek el a banknál különböző befektetési jegyekben, értékpapírokban.

Tátrai Bernadett vezérigazgató-helyettes elmondta, a pénzintézet hozzáfogott az új középtávú tervének megvalósításához, ennek lényege, hogy a mostani fiókok számát megduplázzák 2010-re és addigra az UniCredit Magyarországon egy hozzávetőleg 160 egységből álló fiókhálózatot működtet majd.

A középtávú terv három központi célt tűz maga elé, egyrészt a termékek bővítését, a minőség javítását, illetve a banki terjeszkedést. Ennek során a legdinamikusabban bővülő piaci szegmensekre koncentrálnak, köztük a jelzáloghitelezésre, a befektetési alapokban őrzött megtakarítások növelésére, valamint a kártya üzletágra.

Szalay-Berzeviczy Attila, a letétkezelési izgatóság ügyvezető igazgatója elmondta, az értékpapírok letétkezelése terén Magyarországon piacvezető az UniCredit, összességében 18,15 százalékos piaci hányaddal. Az elmúlt év végén összesen 4855 milliárd forint értékű befektetés letétkezelését végezte a magyarországi UniCredit olyan magas színvonalon, hogy a rangos pénzügyi szaklap, a Global Finance Magazin Magyarország legjobb letétkezelőjének választotta az UniCredit Bankot

Kérdésekre válaszolva Patai Mihály elmondta, a nemzetközi pénzpiacokon az USA-ból kiindult jelzálogpiaci válság érződik, továbbra is nagy a bankok közötti bizalmatlanság, forrásszűke jelentkezik, a források drágulása később vélhetően azzal jár, hogy drágul majd a kihelyezés is a bankok részéről.

Elmondta, az UniCredit Bank Hungary olasz anyabankja biztosította arról a magyarországi leánybank vezetését, hogy megfelelő nagyságú forrással látja el az UniCredit Bankot a hitelkihelyezés további bővítésére. Az elnök-vezérigazgató aláhúzta, idén a bank terveit úgy állították össze, hogy az 22 százalékos bővülést tartalmaz a hitelezés terén.