Tőzsdére tart a Media Markt és a Saturn

Vágólapra másolva!
A Metro, a forgalom alapján első számú németországi kiskereskedelmi hálózat szanálni fogja a veszteséges Real leányvállalatát úgy, hogy az élelmiszer kiskereskedelmi lánca két éven belül nyereségessé váljék - jelentette be Eckhard Cordes, a Metro-csoport új vezetője a 2007. évi adatok ismertetésekor. Felmerült a Galeria Kaufhof áruházak eladása is.
Vágólapra másolva!

A szanálás egyes Real-üzletek eladását, mások bezárását is jelentheti. A Metro 434 Real-üzlettel rendelkezik, ebből egyedül Németországban 349-et működtet.

Cordes elmondta, hogy fontolgatják a Media Markt és a Saturn elektronikai piacok tőzsdei bevezetését. Ez csak egy opció a több közül, mindenesetre a hálózatokat "tőzsdekésszé" teszik.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Metro-konszernt nem darabolják fel, továbbra is a DAX-30 lista cége marad, csak valószínűleg más portfólióval. Ugyanakkor a Metro-csoport ingatlanportfólióját is megváltoztatják.

A düsseldorfi székhelyű vállalatcsoport árbevétele 2007-ben 10,4 százalékkal 64,3 milliárd euróra nőtt, az adózás előtti (EBIT) eredmény 8,8 százalékkal 2,1 milliárd euróra növekedett. Az elemzői várakozásokban 2,07 milliárd eurós adózás előtti (EBIT) eredmény szerepelt. A Real hálózat vesztesége 40-50 millió euró körül mozgott.

A Metro 2008-ban több mint 6 százalékos árbevétel emelkedésre és az adózás előtti (EBIT) eredmény 6-8 százalékos javulására számít.

A vezérigazgató bejelentette, hogy folytatják a kelet-európai és ázsiai terjeszkedést. A tervekben 40 Metro Cash & Carry üzlet, valamint 15 Real szupermarket és több mint 70 Media Markt, illetve Saturn üzlet létesítése szerepel.