További postákat adnak partnerségbe

Vágólapra másolva!
A második ütemmel folytatódik a Magyar Posta (MP) Zrt. postapartner programja, és március 11-én megjelenik a Közbeszerzési Értesítőben újabb 218 postahivatal vállalkozásba adásának tendere - mondta el Szivi László, a társaság üzleti vezérigazgató-helyettese az MTI érdeklődésére, csütörtökön. A második ütemben Baranya megyében 66 postára, Budapesten 9-re, Csongrádban 21-re, Fejérben 44-re, míg Veszprém megyében 78 postahivatalra pályázhatnak a vállalkozók.
Vágólapra másolva!

Utalt arra, hogy a 2007. október 15-én meghirdetett első fázisban Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Heves megye 291 postai szolgáltató helyét kínálták megvételre, amelyek közül 252 postára összesen 180 jelentkezőtől 448 pályázat érkezett. Szivi László közölte: jelenleg a tender részvételi szakasza zajlik, amely várhatóan április 10-én zárul, amit az ajánlattételi, és a tárgyalási szakaszok követnek, míg a sikeres pályázók 2008. július 1-jén már indíthatják postai vállalkozásukat.

Szivi László emlékeztetett arra, hogy az öt ütemben tervezett postapartner programtól függetlenül már ma is több mint 330 vállalkozói postamesterség üzemel országszerte. A társaság 2.744 postahivatalából mintegy 1170 olyan van, amelynek éves árbevétele a legalacsonyabb, 2,5-10 millió forint közötti. Ezeket a cég 2009 júliusáig közbeszerzési eljárásokon keresztül vállalkozásba adná.

A vezérigazgató-helyettes szerint a vállalkozásba adás, optimális esetben 2009-től évente mintegy 3 milliárd forint üzemi eredmény javulást jelentene a társaság számára. Emlékeztetett arra, hogy a cég üzemi eredménye a terv szerint 2008-ban 3-3,5 milliárd forint lesz. Az 1170 postai szolgáltató hely vállalkozásba adását öt ütemben tervezik.

A postahivatalok megvásárlása két módon történhet. Az egyik szerint a nyertes vállalkozó biztosítaná a helyiséget a postahivatalhoz, például egy élelmiszerboltban. Ebben az esetben az MP értékesítené az üresen maradó postai épületet. A másik esetben a nyertes ajánlattevő megvásárolja a település postahivatalának helyiségét, és abban folytatja a szolgáltatást. A vállalkozásba adás potenciális partnerei között önkormányzatok, helyi vállalkozók, postai alkalmazottak és jelenlegi postai vállalkozók jöhetnek szóba.

Szivi László emlékeztetett arra, hogy az MP-nél a saját üzemeltetésű postahelyek aránya még 88 százalékot tesz ki, míg például Nagy-Britanniában ez a hányad 3, Írországban 6, Svédországban 19, Németországban pedig 44 százalék. Az Európai Unióhoz Magyarországgal együtt csatlakozott országok közül Lengyelországban az állami postatársaságok a hivatalok 67 százalékát, Észtországban 96, Szlovákiában 98, míg Litvániában 99 százalékát működtetik. A vezérigazgató-helyettes kiemelte, hogy a vállalkozásokba adott postahivatalok szakmai felkészítését, tevékenységének ellenőrzését az MP látja el a jövőben is.

Ez utóbbit az MP informatikai eszközökkel on-line tudja kontrollálni. Ez azt is jelenti, hogy az ügyfelek magas szintű kiszolgálása a jövőben is biztosítva lesz - hangsúlyozta Szivi László. Szűts Ildikó, a társaság általános vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy az előzetes gazdálkodási adatok szerint a Magyar Posta Zrt. 2007-ben 5,6 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, 0,27 milliárddal többet, mint 2006-ban, míg nettó értékesítési árbevétele 181 milliárd forintot tett ki, ami 6,5 milliárddal szárnyalta túl az egy évvel korábbit.