Orosz-japán atomegyüttműködés

Vágólapra másolva!
Együttműködési megállapodást kötött az orosz Atomenergoprom és a japán Toshiba közös atomerőmű-fejlesztésekről és nukleáris fűtőanyag szállításáról. Az orosz Kommerszant tudósítása szerint a keretegyezmény nyomán az orosz cég ágazatvezető lehet a világpiacon.
Vágólapra másolva!

Elemzők szerint Japán mindenekelőtt az orosz atomtechnológia iránt érdeklődik, míg az Atomenergopromot a reaktor-, a turbina és egyéb berendezések építésében felhalmozott japán tapasztalatok érdeklik.

Az Atomenergoprom-Toshiba együttműködés a francia-japán Areva-Mitsubishi és az amerikai-japán General Electric-Hitachi együttműködésnek is versenytársa lesz.

A Kommerszant szerint az orosz-japán szövetségbe Kazahsztán is beléphet a Kazatomprom cég révén. Kazahsztán nagyságra a világ harmadik urántermelője, és már korábban kötött üzletet a Toshibával.

A Toshiba 2006-ban szerezte meg az amerikai Westinghouse Electric Company több mint háromnegyedét, majd a Westinghouse-részvények 10 százalékát 540 millió dollárért továbbadta a Kazatompromnak.