Marad a megemelt diákhitel

Vágólapra másolva!
A népszavazás ugyan elkaszálta az őszi tandíj bevezetését, a hozzá kapcsolódó diákhitel emelését azonban ez nem érinti. A törlesztés feltételei sem változnak.
Vágólapra másolva!

Noha a kormány eredetileg a szeptemberben bevezetni tervezett tandíjjal indokolta a diákhitel összegének növelését, a népszavazás eredménye nem befolyásolja az őszi emelést - tudta meg az [origo].

A kormány még januárban döntött arról, hogy az államilag finanszírozott képzésben tanulók által felvehető hitel felső határa szeptembertől nem 30, hanem 40 ezer forint lesz - az akkori indoklás szerint azért, hogy a tandíj bevezetésének hatásait kompenzálják.

Szóba sem került, hogy elmaradjon az emelés, és nem is lenne rá ok - mondta érdeklődésünkre Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója. A központ ugyanis egy bonyolult közgazdasági számítással rendszeresen megvizsgálja a kölcsönösszeg emelésének lehetőségét, és erről tájékoztatja a kormányt, amely a jogszabály szerint dönthet a kölcsön maximális összegéről.

Továbbra is díjmentes az előtörlesztés

Most januárban is ez történt, a számítás eredménye alapján határoztak az emelésről, akárcsak korábban: 2002-ben 21 ezerről 25 ezerre, majd három évvel később 30 ezerre nőtt a maximális felvehető összeg. A rendszer hosszú távú fenntarthatóságának záloga, hogy a hitel mindenki által visszafizethető legyen, miközben számottevő segítséget nyújt. A központ üzleti haszon nélkül, önköltségi elven működteti a diákhitelezést - tette hozzá Őri András.

A törlesztés feltételei nem változnak szeptembertől. Így az államilag finanszírozott képzésben részt vevőknek tanulmányaik befejezése után (három hónap türelmi idő elteltével), az első két évben az előző évi minimálbér 6 százalékát kell havonta visszafizetniük - a hitel maximális összegét felvevők esetében ez 8 százalék. A harmadik évtől már a két évvel korábbi, tényleges jövedelem alapján határozzák meg a kötelező törlesztést.

Továbbra is díjmentesen lehet előtörleszteni, vagyis a kötelezőnél többet fizetni - mégpedig közvetlenül a tőketartozást csökkentve. A kamat jelenleg 9,5 százalék, ugyanúgy, mint hét éve, de közben volt 11,95 százalék is. Ha emelkedik vagy csökken, annak többnyire az az oka, hogy a központ a pénzpiaci folyamatok alakulása miatt drágábban vagy olcsóbban jut pénzhez. (Relatíve mindig olcsón jut hozzá, mert felvett hiteleire az állam készfizető kezességet vállal, így gyakorlatilag nem kell kockázati prémiummal számolni.)

Hitel és kötvénykibocsátás

A Diákhitel Központ (DK) több forrásból biztosítja a finanszírozáshoz szükséges pénzt. Az egyik ilyen a hitelfelvétel: az elmúlt két évben felhasználta az Európai Fejlesztési Bank (EIB) 100 millió eurós hitelkeretét, és 2010-ig egy újabb, 150 milliós keret áll rendelkezésére. Ezzel ki tudja védeni a magyar tőkepiac hektikusságát, de vett már föl hitelt a Magyar Fejlesztési Banktól és kereskedelmi bankoktól is.

A központ emellett kötvénykibocsátással is gyűjt forrást, 2003 és 2007 között több mint 100 milliárd forint értékben bocsátott aukcióra kötvényeket. Kérdésünkre, hogy a magyar kötvénypiac pár nappal ezelőtti "befagyása" befolyásolja-e az idei programot, Őri András úgy válaszolt: azt akkor fogják beindítani, ha a forrásszerzésnek ez a módja ígérkezik majd a legkedvezőbbnek.

A hozamszint csak elvileg befolyásolhat

A diákhitelkötvények kondícióik tekintetében határozottan összehasonlíthatóak az állampapírokkal (a 2006 októberében kibocsátott sorozatéit például a 2009/F elnevezésű Magyar Államkötvény feltételei alapján határozták meg). A kötvénypiac beállása nyomán bekövetkező hozamemelkedés így technikailag befolyásolhatná az elvi költségemelkedés révén a diákhitelek kamatait, ám a diákhitelek kondícióit legfeljebb félévente változtatja a DK, a hozamszintek viszont ennél gyorsabban változnak (a múlt heti emelkedés után, kedden már számottevő csökkenést mutattak).

Diákhitelt eddig negyedmillióan vettek fel, összesen 142 milliárd forint értékben. Közülük 40 ezernek már egyáltalán nincs adóssága, 95 ezren jelenleg törlesztenek. A tartósan nem fizetők aránya 3 százalék körüli, nagy részük meg sem kezdte a törlesztést. A Diákhitel Központ a 2006-2007-es tanévre 5,2 milliárd forint kötelező törlesztést írt elő, de végül az ügyfelek majdnem 10 milliárdot fizettek be.