Szlovákia: rekord infláció februárban

Vágólapra másolva!
Újabb több mint egyéves csúcsra emelkedett az infláció Szlovákiában februárban, az erősen növekvő élelmiszer- és üzemanyagárak, illetve az év elején szokásos hatósági árváltozások miatt.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói árak EU-szabvány szerint számolva átlagosan 0,3 százalékkal nőttek januárhoz képest, és 3,4 százalékkal haladták meg a tavaly februárit, jelentették pénteken a szlovák statisztikai hivatalban. Januárban 3,2 százalékos, decemberben 2,5 százalékos, tavaly februárban 2,0 százalékos, tavaly januárban 2,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció EU-szabvány szerint.

A szlovák központi bank tavaly év végi előrejelzése 1,6 százalékos tizenkét havi inflációra szólt, idén az év végére 2,8 százalékot jósol. Elemzők szerint a magasabb infláció ellenére nincs veszélyben a szlovák euróövezeti csatlakozás, mert az élelmiszer- és üzemanyagárak az EU-beli referenciaértéket is meglódították.

Elemzők azt várják, hogy a szlovák jegybank belátható időn belül nem emeli irányadó kamatát, a kéthetes repót, az továbbra is - immár tizedik hónapja - 4,25 százalékon maradt február végén. A jegybank az EU-szabvány szerint számolt fogyasztóiár-inflációt veszi figyelembe kamatdöntéseinél, és nem mozdul az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikájának alakulására várva, annál is kevésbé, mert a szlovák korona árfolyama ismét rekordokat döntött az utóbbi időben az euróval szemben. Szlovákia 2009 elején akar csatlakozni az euróövezethez.

Az euróövezeti csatlakozás egyik feltétele, hogy a belépés előtti évben a tagjelölt országban az évi átlagos infláció legföljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg a három legalacsonyabb inflációjú EU-ország átlagát. Tavaly nagyrészt éppen ellentétes volt az irányzat: Szlovákiában az első tizenegy hónap alapján 2 százalék körül volt az évi átlagos infláció, miközben az EU-beli referenciaérték körülbelül 2,7 százalékos lett. Az év vége felé gyorsult az infláció Szlovákiában, de az EU-beli referenciaérték is emelkedett.