Vágólapra másolva!
A világgazdaság, nem utolsósorban a felzárkózó térség lendülete miatt, viszonylag épségben át fogja vészelni az amerikai gazdaság lassulását, esetleg már el is kezdődött recesszióját, áll a Standard & Poor's hétfőn Londonban közzétett elemzésében, amely szerint az amerikai megtorpanás következményei most "sokkal kevésbé kritikusak", mint tíz évvel ezelőtt lettek volna.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítője, amely a fejlett és a felzárkózó piaci hatásokról a legutóbbi hetekben készített tanulmányait összegezte hétfői jelentésében, azt írta: "a legjobb hírek a felzárkózó térségből érkeznek", ez az országcsoport a komoly amerikai gyengülés ellenére, és a hitelpiaci felfordulásról "tudomást sem véve", szilárd ütemben növekszik tovább.

Az S&P szerint Kína GDP-értéke tavaly 11,5 százalékkal, az elmúlt öt év éves átlagában 10,6 százalékkal emelkedett; a ház azzal számol, hogy az idei kínai növekedés a globális lassulással együtt is 9,3 százalék lesz. A hitelminősítő előrejelzése szerint Kelet-Európa gazdasága a 2006-ban mért 7,0 százalékos és a tavalyi 6,7 százalékos növekedés után az idén is még 6,0 százalékkal növekszik. Az euróövezet és az Egyesült Államok gazdasági növekedése egész évre számolva azonban egyaránt egy teljes százalékponttal 1,7 százalékra, illetve 1,2 százalékra lassul az idén, de jövőre és 2010-ben rendre 2,0 és 2,3, illetve 1,9 és 3,0 százalékra gyorsul vissza.

A Standard & Poor's előrejelzése szerint az euróövezeti jegybank (EKB) az idén két kamatcsökkentést hajt végre jelenlegi 4,00 százalékos refinanszírozási kamatminimumáról; az első májusban vagy júniusban várható. Az EKB vezetői viszont egyelőre minden alkalmat megragadnak annak sulykolására, hogy a jelenlegi inflációs körülmények között nem lehet csökkenteni a kamatot, és szerintük a GDP oldaláról sincs ilyen sürgetés, mert a gazdasági növekedés csak valamicskével a hosszú távú potenciál alá lassul az idén.

Lejtőn marad a dollár

A Standard & Poor's elemzése szerint a dollár, amely tavaly február óta 12 százalékkal gyengült a többi vezető valutához képest, egyelőre folytatja a lejtmenetet, a jelzálogpiaci válság és a tavalyi hatalmas, 752 milliárd dolláros amerikai folyómérleg-hiány súlya alatt. A dollárárfolyam az év közepétől valószínűleg stabilizálódik, ahogy a Federal Reserve befejezi, az EKB pedig - szerinte - elkezdi a pénzügypolitikai enyhítést.

Az amerikai gazdaságról a Standard & Poor's azt írta: 70 százalékosra teszi az esélyét az idei recessziónak, amely szerinte valószínűleg már el is kezdődött. A ház az idei első félévben várja a GDP értékének reálcsökkenését éves összevetésben, a másodikban már növekedéssel számol. Ha nem is lesz hivatalos visszaesés, "a legtöbb amerikai mégis úgy fogja érezni, hogy van", fogalmaznak a hitelminősítő londoni elemzői.

EIU: idén beköszönt az amerikai recesszió

Az idei amerikai recessziót más nagy londoni házak is jelentős eséllyel jósolják. Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és -előrejelző cége márciusi globális jelentésében azt írta: számításai szerint az amerikai gazdaság 2008 egészében mindössze 0,8 százalékkal fog növekedni az előző prognózisban szereplő 1,5 százalék helyett, és a tavalyi 2,2 százalék után.

Az EIU meredeken visszavette a 2009-es amerikai növekedésre szóló előrejelzését is, az eddigi 2 százalékról 1,4 százalékra. Az idei 0,8 százalékos amerikai növekedési jóslatban az elemzés szerint benne van az a most már tényszerűként kezelt feltételezés, hogy az amerikai gazdaság az év folyamán valamikor recesszióba süllyed (az EIU korábbi havi előrejelzéseiben ez a lehetőség rendre 40 százalékos valószínűséggel szerepelt).

A ház ennek alapján azt várja, hogy a Federal Reserve folytatja agresszív kamatcsökkentő kurzusát, és már ebben a hónapban a jelenlegi 3,00 százalékról fél százalékponttal, a második negyedévben további negyed százalékponttal csökkenti irányadó szövetségi napikamatcélját. Az EIU szerint ha a gazdasági lassulás még a vártnál is meredekebb lesz, nagy a valószínűsége annak, hogy a Fed az idén 2 százalék alá csökkenti alapkamatát.