Sokkal több illetéket fizetünk

Vágólapra másolva!
Illetékekből február végéig közel 20,8 milliárd forint folyt be az adóhatósághoz - ebből 10,3 milliárd februárban -, 36 százalékkal több, mint a tavalyi első két hónapban - derül ki az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) honlapján közzétett adatokból.
Vágólapra másolva!

Az illetékbevétel 58 százaléka (12,1 milliárd forint) a háztartások, 42 százaléka (8,7 milliárd forint) a vállalkozások befizetéseiből származik. A legnagyobb bevételt továbbra is az ingatlan-átruházások fialják (14,6 milliárd forint), ezen a címen 3,35 milliárd forinttal több folyt be, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A másik legnagyobb bevételi tétel a gépjármű-átruházások kapcsán keletkezett (4,1 milliárd forint), ami 1,7-szerese az egy évvel korábbinak.

A háztartások a fenti címeken 7,4 milliárd, illetve 2,9 milliárd forint illetéket róttak le, míg az öröklési illeték közel 1,2 milliárd, az ajándékozási illeték mintegy 317 millió forintot vett ki a kasszájukból. Bírósági eljárási illetékekre február végéig mintegy 147 millió, államigazgatási eljárási illetékekre mintegy 148 millió forintot költöttek a háztartások.

A vállalkozások befizetései között a legnagyobb tétel szintén az ingatlan-átruházási illeték (7,2 milliárd forint) volt. Gépjármű-átruházási illeték címén 1,2 milliárd, államigazgatási eljárási illeték címén mintegy 140 millió, bírósági eljárási illeték címén pedig mintegy 152 millió forintot fizettek ki.

A február végéig képződött 20,8 milliárd forint illetékbevételből 11,7 milliárd forintra a központi költségvetés, 8,9 milliárd forintra az önkormányzatok jogosultak, 189 millió forintnyi illetéket pedig az ügyfelek részére visszatérítettek.

Budapesten február végéig 6,524 milliárd forint illetékbevétel keletkezett - az összes bevétel 31 százaléka -, közel egynegyeddel több, mint a tavalyi első két hónapban. A megyék közül a legtöbb illetéket Pest megyében (1,738 milliárd forint) és Veszprém megyében (651 millió forint) fizették be a háztartások és vállalkozások.