Az S&P már látja a válság végét

Vágólapra másolva!
Közelít a 300 milliárd dollárhoz a nem elsőrendű - subprime - amerikai jelzálogpiaci követelésekkel egybecsomagolt pénzpiaci termékek valószínűsíthető globális értékleírása, s a Standard & Poor's szerint már "látszik a folyamat vége". Más nagy londoni házak nem ennyire derűlátók.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítőjének csütörtökön közzétett új becslése szerint a fedezetként nem elsőrendű követeléseket is tartalmazó értékpapírok piaci értékvesztése miatt a globális pénzügyi rendszernek akár 285 milliárd dollárt is le kell írnia veszteségként.

Más kérdés, hogy ez a veszteség néhány nemzetközi nagybankra korlátozódik, és azzal is egybe kell vetni, hogy csak az amerikai kereskedelmi bankok adózott eredménye az utóbbi hat évben minden évben meghaladta a 100 milliárd dollárt, tavaly 105,5 milliárd dollár volt a 2006-os 145,2 milliárd után.

A hitelminősítő az év elején ugyan még 265 milliárd dollárra tette a várható leírási összeget, csütörtöki új elemzésében azonban azt írta: a "jó hír" az, hogy a jelek szerint már ismertté vált a kényszerű értékleírások zöme, és ezeknek a leírásoknak a nagy részét már "maguk mögött is tudják" azok a bankok és értékforgalmazók, amelyek eddig közzétették 2007-es teljes évi eredmény-beszámolójukat.

A Standard & Poor's megjegyzi ugyanakkor, hogy az adósságpiacok teljes szélességében zajlik az adóskockázat "jelentős mértékű átárazása", ami miatt csaknem minden adósságtermék-kategóriában folytatódik a kockázati felárak tavaly kezdődött emelkedése. Ha e magas finanszírozási költségek kitartanak az év első felének végéig, annak következménye további értékleírási kényszer lehet most már a pénzpiaci kötelezettség-portfoliók széles tartományában - áll az elemzésben.

A Moody's szerint kétszer nagyobb a számla

A csütörtöki S&P-jelentés azonban ezzel együtt is még a derűlátóbbak közé tartozik a londoni elemzők között. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban kiadott rendszeres amerikai hitelfolyamat-elemzéseinek egyik legutóbbi összeállítása szerint "legalább" 600 milliárd dollár veszteséget kell leírni a globális pénzügyi szektorban az amerikai nem elsőrendű jelzálogadósi kör nem teljesítő kötelezettségeinek tovagyűrűző nagybani hitelpiaci hatásai miatt.

A Moody's szerint az általa adott 600 milliárd dolláros kényszerleírási becslés jórészt megegyezik a nem elsőrendű amerikai adósok körében 2006-ban újonnan kezdeményezett jelzálogadósság-tranzakciók teljes évi értékével, és a 30 százaléka az ugyanezen adósszektorban 2004-2007 között kezdeményezett új lakóingatlan-kölcsönök kétezer milliárd dolláros összegének.

A londoni pénzügyi szolgáltató szféra nemzetközi promóciós tevékenységét ellátó társaság, az International Financial Services London (IFSL) minapi becslése szerint idén január végéig a globális bankszektor 130 milliárd dollár leírást eszközölt nem elsőrendű jelzálog-követeléseket is tartalmazó befektetési termékportfoliójában. A következő években a pénzügyi intézményrendszer ebből eredő teljes vesztesége 220 milliárd és 450 milliárd dollár között lehet.

Ennek alapján az IFSL azzal számol, hogy a világ legnagyobb bankjainak adózás előtti profitja már a 2007/08-as pénzügyi évben megfeleződhet az előző évihez képest, és a londoni Cityben az idén valószínűleg 10 ezerrel csökken a befektetési banki állások száma, vagyis az elmúlt években teremtett 40 ezer, úgynevezett City-típusú munkahely negyede odavész.