Beköszönthet a recesszió

Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdasági elemzők többsége szerint az Egyesült Államok gazdasága már elérte a recesszió állapotát - írta a The Wall Street Journal pénteken.
Vágólapra másolva!

A vezető amerikai gazdasági napilap ismert közgazdászok körében végzett felmérése azt mutatja: a szakemberek nagy része - a kiskereskedelmi forgalom csökkenéséről tanúskodó legfrissebb adatokat is figyelembe véve - borúlátóan nyilatkozik az első féléves kilátásokról.

"Most már kétség sem férhet hozzá (hogy recesszió van)" - mondta Scott Anderson, a Wells Fargo vállalat szakértője. Véleménye megegyezik az 51 megkérdezett szakemberből annak a 36-nak az álláspontjával, akik szerint elérkezett a recesszió. A válaszolók több mint 70 százaléka gondolja így.

A kereskedelmi minisztérium közlése szerint a kiskereskedelmi forgalom februárban 0,6 százalékkal csökkent. Ez jelentős visszaesést tükröz a fogyasztói költekezésben, amely az amerikai gazdasági "aktivitás" több mint 70 százalékát teszi ki.

A közgazdászok becslése szerint a munkanélküliség aránya az év végéig 5,5 százalékra fog emelkedni a jelenlegi 4,8 százalékról. Egy másik felmérés során az 55 válaszolóból 29 úgy érezte, hogy a gazdaság már az első negyedévben zsugorodik, 25-en a következő negyedévre jósolják ezt.

Stephen Stanley, az RBS Greenwich Capital elemzője rámutatott: a recesszió klasszikus definíciója - két negyedéves folyamatos GDP-csökkenés - ma már nem érvényes. Az előző, 2001-es recesszió idején például a csökkenés nem tartott tovább három hónapnál.

A szakértők fele úgy ítéli meg, hogy a mostani recesszió rosszabb lesz a 2001-es vagy az 1990/91-es visszaesési periódusnál.