Felszámolják a balatonfűzfői papírgyárat

Vágólapra másolva!
Ismét összeomlott a több évtizedes múltra visszatekintő balatonfűzfői papírgyártás, felszámolási eljárást kezdeményeztek ugyanis a Hazai Papír és a Fűzfői Papírfeldolgozó ellen is - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Kérészéletűnek bizonyult a nagy hírű balatonfűzfői papírgyártás feltámasztása: az összesen több mint kétszáz dolgozót foglalkoztató Hazai Papíripari Kft. és Fűzfői Papírfeldolgozó Kft. ellen felszámolási eljárást kezdeményeztek.

A részben azonos tulajdonosi körhöz tartozó két cég ügyvezető igazgatója, Szabóné Bátor Erzsébet a Veszprémi Naplónak elmondta, hogy a Hazai Papír esetében már december elején kezdeményezték a felszámolási eljárás megindítását, de jogerős bírósági döntés azóta sincs. Ez elsősorban azért gond, mert a cégek dolgozói négy és fél hónapja nem kaptak fizetést, elmaradt járandóságukat pedig csak a bérgarancia-alap segítségével tudnák kifizetni. Mindez körülbelül 140 embert érint, mert időközben hatvanan rendkívüli felmondással távoztak a társaságoktól.

A fűzfői papírgyártás újabb bukását elsősorban a növekvő költségek, főként az energiaárak és az ebből adódó finanszírozási gondok okozták. A termelés már 2007 nyarán akadozott, a szállítókat nem tudták rendszeresen kifizetni, majd októberben a helyi szolgáltató leállította a termeléshez nélkülözhetetlen gőzellátást, később az áramot is kikapcsolták. Ezt követően már le kellett állítani a termelést - olvasható a Napi Gazdaságban.