Feltételekkel egyesülhet az OMV és a Mol

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság nyáron feltételekkel ugyan, de jóváhagyhatja a Mol és az OMV fúzióját. A BruxInfo elemzője az InfoRádiónak azt mondta, hogy a magyar és az osztrák olajipari vállalatnak el kell adnia vagyontárgyakat ahhoz, hogy ne legyenek versenyjogi aggályai az összeolvadásnak.
Vágólapra másolva!

Brüsszeli vélemények szerint az Európai Bizottság jóváhagyja a fúziót, de csak bizonyos feltételekkel. Az InfoRádió értesülései szerint abból, hogy az EB nem az első lépcsőben döntött a kérdésről, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen az elmúlt három évben a második szakaszba léptetett ügyeknél az esetek kétharmadában a szervezet, mindenféle jóvátétel nélkül jóváhagyta a fúziót.

A szervezet úgy döntött, hogy részletes vizsgálatot indít az ügyben,s ebben a szakaszban 90-105 munkanapja van arra az Európai Bizottságnak arra, hogy lefolytassa a vizsgálatot, vagyis a végleges döntést június 22-ig kell meghoznia - mondta az InfoRádiónak Gyévai Zoltán, a BruxInfo elemzője.

A bizottság ebben a szakaszban már sokkal célzottabb kérdést tesz fel az érintett cégeknek, és alaposan utánajár annak, hogy a társaságok milyen vagyontárgyakkal rendelkezik. Ezen információk alapján formálhat véleményt a testület arról, hogy a két cég összeolvadása felvet-e versenyjogi aggályokat - magyarázta az elemző.

Gyévai Zoltán szerint a jóvátétel ez esetben azt jelenti, hogy az Európai Bizottság csak akkor engedélyezi két cég egyesülését, ha azok eladják bizonyos vagyontárgyaikat.