A dollár esése csúcsra hajtja az olajárat

Vágólapra másolva!
A nyersolaj ára megint új rekordmagasságba emelkedett, és jócskán 106 dollár fölé jutott, miután az Opec nem növelte a kitermelést, az USA gazdaságáról pedig ismét rossz hírek jöttek. Rekordot döntött az arany ára is, míg az amerikai dollár sosem volt még ilyen gyenge az euróval szemben, a dollár/forint árfolyam pedig megközelítette 11 éves mélypontot.
Vágólapra másolva!

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta áprilisi jegyzése 80 centtel 106,27 dollárra erősödött pénteken.

Az Opec olajkartell szerdán változatlanul hagyta a kitermelési mennyiséget, mondván a kereslet nem indokolja a kitermelés növelését. Ezen kívül az Opec számára a világgazdaság lassulása is a megemelt olajtermelés elleni érv. Az utóbbi napok nyilatkozatai alapján a döntés várható volt, de azt sokan, így az USA elnöke is elhibázott lépésnek tartja. A kartellt George W. Bush erősen kritizálta, mondván, a magas árak már érezhetően negatív hatást gyakorolnak az Egyesült Államok gazdaságára. Bush azt mondta, már egy kisebb termelésnövelés is megnyugtatta volna a piacot, csökkentve a gazdasági károkat és némileg alacsonyabb árakat hozva. Valószínűleg éppen ez utóbbi ok miatt sem döntött így a 13 országot tömörítő szervezet.

Az amerikai gazdaság miatti aggodalmak újabb mélypontra taszították a dollár árfolyamát az euróval szemben. Egy euróért most már 1,5467dollárt adnak: a közös európai deviza 9 éves történetében még sosem állt ilyen gyengén a dollár. Az amerikai központi bank (Fed) sorozatos kamatcsökkentésekkel igyekszik élénkíteni a gazdaságot, ennek azonban az az ára, hogy a devizakereskedők számára egyre kevésbé vonzó a zöldhasú. Ráadásul a világ legnagyobb gazdaságáról érkező rossz adatok miatt további kamatcsökkentést várnak később márciusban.

Menekülés a dollár elől

Az olaj ára és dollár árfolyama között komoly összefüggés van. A világpiaci olajárakat dollárban számolják, így Oroszország és a Közel-Kelet számára is van jelentősége az USA-dollár árfolyamának változásainak. A dollárban érdekelt befektetők azért aggódnak, mert a gazdaságélénkítés oltárán feláldozott inflációt talán nehezebb lesz visszaszorítani, mint ahogyan arra a Fed számít. Ezért az árupiacba ömlesztik át az eddig dollárban tartott tőkét, ami a megugró kereslet miatt rekord olaj- és aranyárat, a másik oldalon viszont a dollár további elerőtlenedését eredményezi az eladások miatt. Az arany unciánkénti ára csütörtökön megközelítette a 995 dollárt a tengerentúlon.

Forrás: TDCfinancial
Forrás: TDCfinancial

Forrás: TDCfinancial

A Fed szeptember óta 5,25 százalékról 3 százalékra csökkentette az irányadó kamatot az egyre erősödő recessziós félelmek közepette. A dollárban való bizalom sosem volt alacsonyabb, márpedig a további kamatvágás nemcsak az infláción, hanem a hosszabb távú gazdasági kilátásokon is tovább ronthat. A fogyasztás-orientált amerikai gazdaság számára valutájának további gyengülése még drágábbá teheti a behozatalt, vagyis amit nyer az export révén, azt elveszíti az import költségeiben. Ez pedig tovább növelheti az amúgy is óriási amerikai kereskedelmi deficitet.