Nem jó a szélsőségesen mozgó euró

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, a Le Point című francia lapnak nyilatkozva aggodalmát fejezte ki a napokban tapasztalható szélsőséges árfolyammozgások miatt. - Az euró árfolyammozgása tekintetében, különösen a dollárral szemben, megerősíthetem, hogy a rendkívüli árfolyammozgások nem kívánatosak a gazdasági növekedés szempontjából - mondta Trichet, szó szerint megismételve ezügyben hétfőn egyszer már megtett nyilatkozatát.
Vágólapra másolva!

Elemzők csütörtökön azt mondták hírügynökségeknek, hogy a dollár efféle mérsékelt "felbeszélése" nem sokat nyom már a latban a piacon, amelyek konkrét intézkedéseket várnak, illetve vélnek kikényszeríthetni, mindenekelőtt kamatcsökkentést.

Annak lehetőségét azonban az EKB vezetői minden adandó alkalommal kizárják a mostani helyzetben is, tekintettel a túl gyors inflációra és a gazdasági növekedés szerintük nem túl vészes lassulására.

A jelek szerint a piacok kevesellték viszont a mértékadó központi bankok amerikai Fed kezdeményezte, legújabb egyeztetett, rendkívüli és könnyített feltételű likviditásnövelő árveréseinek keddi bejelentését a szeptemberig tartó időszakra, pedig ezzel a Fed csupán a maga részéről 200 milliárddal 400 milliárd dollárra emelte az ilyen, kedvezményes aukciókra rendelkezésre álló keretét.

Azonban a nemzetközi tőkepiacon, ahol nem félévente, hanem naponta többezer milliárd dolláros összegek cserélnek gazdát, még ez is csepp a tengerben. Így a bankelnöki szóbeli beavatkozás inkább afféle felhívás a piacoknak a harc folytatására.

Trichet szóbeli beavatkozásai annál is kevésbé hatásosak, mivel az euróövezeti pénzügyi vezetés nem tűnik egységesnek e kérdésben. Az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsának elnöke, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök és pénzügyminiszter szintén csütörtökön éppen az ellenkezőjét mondta újságíróknak: - Nem hiszem, hogy az euró erőssége ártani fog a gazdasági növekedésnek Európa egészében.

Arra a kérdésre, hogy nem kellene-e mégis tennie valamit az EKB-nak, ezt felelte: - Nem hiszem, hogy hiperaktivitásba kellene kezdenünk. Alaposan meg kell figyelnünk, mi történik. Nincs nyilvános tanácsom az EKB számára, amely független intézmény.

Továbbá úgy vélte, azért sincs ok idegességre, mert az amerikai gazdaság - mint mondta - "hamarosan visszatér a normális növekedéshez".

Csütörtökön kora délután az euró 1,5588 dollár volt a londoni bankközi devizapiacon, miután korábban, 1,5624 dolláron, új rekordot ért el. A legújabb, egy hete tartó meredek emelkedés után most már közel 7 százalékkal erősebb a dollárhoz képest, mint tavaly év végén.Tavaly 10,52 százalékkal, 2006-ban 11 százalékkal drágult a dollárhoz képest.

Trichet a maga részéről továbbá visszautasította azokat a bírálatokat, melyek szerint az EKB és az amerikai Fed teremtett olyan körülményeket, amelyek miatt a nem elsőrendű amerikai jelzálogadósok törlesztési nehézségei felfordulást okozhattak az Egyesült Államokban, és annak nyomán a nemzetközi tőkepiacon.

Trichet szerint már jóval a válság előtt az EKB és más központi bankok figyelmeztettek, hogy a pénzügyi piacok kockázatát alábecsülik, és kiigazítások szükségesek.

Utalt rá, hogy a középtávú árstabilitás biztosításának jelentősége nagy ebben a helyzetben, mivel ennek hiánya a háztartások bizalomvesztéséhez vezetne, és a tőkepiacok is még bizonytalanabbá válnának, mert a középtávú infláció aggasztaná őket.