Vágólapra másolva!
Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az MKB Bank Zrt. több besorolását kedden a Moody's Investors Service, miután a magyar bank német tulajdonosának besorolásaival is így tett.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentése szerint a negatív felülvizsgálat az MKB hazai valutában vezetett betétállományának magasan elsőrendű, "Aa3"-as, az előresorolt devizaadósság szintén "Aa3"-as, valamint az alárendelt deviza-kötelezettsége "A1"-es szintű besorolásaira vonatkozik.

A Moody's az MKB szintén jó, "C mínusz" pénzügyierő-osztályzatát és a hosszú futamú deviza-bankbetétek "A2"-es besorolását az eddigi stabil kilátással megerősítette.

Függés a Bayerische Landesbanktól

A hitelminősítő szerint az MKB figyelőlistára vételét az indokolja, hogy a német anyavállalat, a Bayerische Landesbank "C mínusz" pénzügyierő-osztályzata leminősítési felülvizsgálat alá került. Ez utóbbi lépés magyarázataként a Moody's kiemeli, hogy a Bayerische Landesbank jelentősen érintett a strukturált hiteltermékek piacán (amelyet komoly mértékben sújt a globális likviditási válság).

Jóllehet az MKB pénzügyierő-osztályzatát - amely a bank saját pénzügyi erejét méri - ez nem érinti, a magyar bank betéti és adóskockázati osztályzataiban "felhajtóerőként benne van" a Bayerische Landesbanktól várható támogatás. A német bank pénzügyerő-osztályzatának rontása azt is tükrözné, hogy csökkenne Bayerische Landesbank képessége az MKB támogatására, és ez a magyar bank leminősítését is eredményezné, áll a Moody's keddi londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint azonban az MKB osztályzatai továbbra is a rendszerszintű támogatás nagyon nagy valószínűségét mutatják, és bármilyen leminősítés egy fokozatnyira korlátozódna.

A Moody's az MKB 60 százalékos bulgáriai érdekeltségét, az MKB Unionbank AD-t "Ba1"-es, illetve Not Prime hosszú és rövid távú betéti osztályzatokkal megerősítette; ezek befektetési szint alatti, nem elsőrendű besorolások.

Kiegyensúlyozott magyar bankrendszer

A hitelminősítő a magyar bankrendszerről ez év elején kiadott éves jelentésében megállapította: a magyar bankok átlagosan "A1" szintű - vagyis magasan elsőrendű - forintbetét-kockázati besorolása jelzi, hogy a stratégiai részvényesek - az esetek zömében Közép- és Kelet-Európában jelentős mértékben megtelepedett, nagy európai uniós bankok - nemcsak szakértelmet és tudást adnak át, de szükség esetén pénzügyi támogatást is nyújtanának helyi érdekeltségeiknek.

A ház aggályosnak nevezte ugyanakkor a devizaalapú hitelezés növekvő részarányát, megjegyezve: sok lakossági hitelfelvevő, valamint a kis és középvállalatok, illetve a mikrovállalkozások nem veszik teljes mértékben figyelembe az általuk vállalt devizakockázat jellegét és mértékét, és ennek az adósi körnek a fedezettsége továbbra sem megfelelő