Vágólapra másolva!
Az MFB Invest Zrt. kockázatitőke-alapkezelő társaságot alapított külföldi társtulajdonossal - erősítették meg az MTI értesülését a társaságnál.
Vágólapra másolva!

Az Axis Capital Tőkealapkezelő Zrt. néven létrehozott alapkezelőben az MFB leánycégének kisebbségi részesedése van, a többségi pakett a Bemore Ltd.(egy ciprusi bejegyzésű SVP: Special Purpose Vehicle) tulajdonában van, amelynek szakmai felügyeletét Raviv Zoller, a Clal Finance Underwriting Ltd., Izrael legjelentősebb fejlesztési bankjának igazgatósági elnöke látja el. Az Axis tevékenységét a cégbejegyzés és a felügyeleti engedély megszerzése után kezdheti meg.

Az Axis a tervek szerint egy 100 millió eurós nagyságrendű alapot hoz létre. Az alapkezelő a tőke legalább 51 százalékát külföldről szerzi meg, elsősorban nemzetközi intézményi befektetőktől. Az alap befektetési politikája szektorsemleges lesz, forrásait a nemzetközi befektetők elvárásainak megfelelően gyorsan növekvő, nagy hozzáadott értéket termelő iparágakban működő cégekbe fekteti. Elsősorban Magyarországra fókuszál majd, de valószínűleg más régióbeli országokban is invesztál.

Az MFB Invest Zrt. tavaly jelentette be, hogy közvetlen tőkebefektetési programjának befektetési ciklusa lezárul (az Európai Unió vonatkozó notifikációja 2007 elejéig szólt). A társaság fejlesztési tőkebefektetési stratégiáját az uniós szabályozással összhangban, elsősorban piaci befektetők bevonásával létrehozott, egymással nem versengő kockázati tőkealapokon keresztül valósítja meg.

Az új kis- és középvállalkozásokat célozzák meg

Az MFB Invest elsősorban a közepes - 3-7 millió eurós - befektetési szegmensben szeretne aktivizálódni, amely iránt a nagy nyugat-európai kockázati tőkealapok nem érdeklődnek, s a versenyképes, gyors növekedési potenciállal bíró kis- és közepes cégeket célozza meg.

A bankcsoporton belül befektetési banki tevékenységgel foglalkozó MFB Investet az MFB 2006 végén hozta létre egy másik MFB leánycég, a Nemzeti Ingatlanfejlesztő és Lakásberuházó Zrt. (NIL) alapjain. A társaságban koncentrálták az MFB korábbi fejlesztési tőke tevékenységét, idekerült a korábbi NIL portfolió, s részben az új tevékenységi profilt kapott Corvinus Zrt. tőkebefektetési tevékenysége is.

Így jelenleg az MFB Investhez tartozik a Corvinus Kockázati Tőkealap-kezelő (CKTA) Zrt., amelynek egy működő alapja van, a Corvinus Első Innovációs Kockázati Tőkealap (CELIN). A 2005 októberében 5 milliárd forint tőkével, 15 éves futamidőre létrehozott CELIN a hazai innovatív, kutatás-fejlesztést végző, korai szakaszban lévő vállalatokra összpontosít. Az MFB Investnél elmondták: jelenleg az alap mintegy 20 százaléka van befektetve négy ígéretes magyar vállalkozásban (N-Gene Kft., Agroinvent Zrt., Literaton Kft., Maggot 2006 Kft.)

Jelenleg 45 cég van az MFB Invest portfoliójában, az ezekbe fektetett tőke csaknem 25 milliárd forint.