Szélerőműveket épít az RWE Magyarországon

Vágólapra másolva!
Nagyjából 300 megawatt teljesítményű szélerőműparkot tervez hazánkban az RWE Innogy. Nem lehet akármennyit építeni, mert a magyar villamosenergia-rendszer csak egy bizonyos mennyiségű energiát tud kezelni.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb német áramtermelő, az RWE megújítható energiaforrásokkal foglalkozó részlege, a német-brit RWE Innogy szélerőmű-építési tervezeteket vett át Magyarországon a szintén német, regensburgi Aufwind Schmack GmbH-tól.

A tervezetek már megkapták az elsődleges tervezési engedélyt, és ha megvalósulnak, körülbelül 300 megawatt áramtermelő kapacitást hoznak majd. A végső építési engedélyek még az idén várhatók - tudatta szerdán az RWE Innogy.

Az RWE egyszersmind átveszi az Aufwind Schmack GmbH magyarországi tervezetfejlesztési társaságát, az AET Kft.-t. A megállapodást "jó kiindulópontnak" nevezte a cég magyarországi fejlesztéseihez az RWE Innogy vezérigazgatója, Fritz Vahrenholt.

Magyarország 2020-ra elsődleges energiaigényének körülbelül 13 százalékát megújítható forrásokból akarja fedezni. Ez az arány jelenleg mintegy 4 százalékos, a beépített szélenergia-kapacitás 65 megawatt.

Szélerőművek építésének engedélyezése a Magyar Energia Hivatal illetékességébe tartozik, és a hivatal eddig összesen 330 megawatt szélerőművi kapacitásra adott ki engedélyt - tájékoztatta Szörényi Gábor, a Magyar Energia Hivatal főosztályvezetője az MTI-t. A magyar villamosenergia-rendszer ennél többet jelenleg műszaki okból nem tud kezelni.

Eközben, az EU-ban szokásos módon, Magyarországon is az a szabály, hogy a megújuló forrásból származó áramot kötelesek átvenni a kereskedők. Jelenleg egy portugál szakemberekből álló, független szakértői csoport vizsgálja, hogy Magyarországon milyen feltételekkel lehet további szélerőműveket a villamosenergia-rendszerbe állítani, legyőzve a műszaki akadályokat.

Ez lesz az alapja annak, hogy az év elején, 2008. január 1-jén hatályba lépett új áramtörvény szerint új szélerőművek engedélyeztetésére pályázatot kell kiírni. A független szakértői vizsgálat eredménye alapján akarják megalkotni a pályáztatást szabályozó miniszteri rendeletet, és utána írják majd ki az európai uniós pályázatokat.