Kisebb volt a vártnál a februári lengyel infláció

Vágólapra másolva!
Lengyelországban februárban a vártnál kisebb mértékben nőtt az infláció, ennek ellenére a piac továbbra is kamatemelésre számít. Éves szinten 4,2 százalék volt a drágulás mértéke, az elemzők 4,6 százalékra számítottak a januári - lefelé módosított - 4,0 százalék után.
Vágólapra másolva!

A februári Az infláció továbbra is az élelmiszerek és az üzemanyagok árának a növekedése miatt emelkedett. A szakértők szerint a vártnál kedvezőbb februári adat ellenére a következő hónapokban tovább nő az infláció - elsősorban a hatósági árak hamarosan bekövetkező emelése miatt -, majd várhatóan gyengül az év végére.

Dariusz Filar, a lengyel jegybank monetáris bizottságának az egyik tagja azt mondta, hogy az infláció alakulása alapvetően nem befolyásolja a monetáris politikát. Filar rámutatott: természetes örömteli a februári adat, de ennek minimális a befolyása a monetáris politikára.

A lengyel pénzügyminiszter-helyettes, Stanislaw Gomulka azzal számol, hogy az infláció a második negyedévben éri el a csúcsot 4 és 6 százalék közötti szinten. Megfigyelők szerint márciusban a lengyel jegybank negyed százalékponttal 5,75 százalékra emeli az alapkamatot, ezzel a harmadik egymást követő hónapban dönt növelésről.