Feleződik az óriásbankok eredménye

Vágólapra másolva!
Hatalmas veszteségeket szenvedett el a Lehman Brothers és a Goldman Sachs az Egyesült Államokból indult hitelpiaci válság miatt. A két nagy befektetési bank negyedéves eredményei azonban azt mutatják, a vártnál kisebb mértékben érintette őket a krízis.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Lehman Brothers befektetési bank az árbevétel és az eredmény erőteljes romlása ellenére a vártnál kedvezőbben zárta az üzleti év első negyedévét. A negyedik legnagyobb befektetési bankot tehát a vártnál kisebb mértékben érintette a pénzpiaci válság.

Keddi bejelentés szerint a bank eredménye 489 millió dollárra csökkent az egy évvel ezelőtti 1,15 milliárd dolláros eredményéhez képest, vagyis részvényenként 0,81 dollárra esett. Az árbevétel 5,05 milliárd dollárról 3,51 milliárd dollárra csökkent.

Az elemzők átlagban csak 0,72 dolláros részvényenkénti eredményre és 3,35 milliárd dollárra visszaeső árbevételre számítottak. Sokan attól tartottak, hogy a Lehman Brothers, amelynek 810 milliárd dolláros jelzáloghitel-állománya van, a vasárnap összeomlott Bear Stearns sorsára juthat.

A Lehman Brothers részvényei az eredmény bejelentése előtt 13,38 százalékkal 36,0 dollárra emelkedtek a tőzsdenyitás előtti kereskedésben. Hétfőn a bank papírjai még 19,13 százalékkal, pénteken pedig 14,63 százalékkal estek.

A Goldman Sachs, a piaci értékét tekintve első számú befektetési bank adózott eredménye szintén erőteljesen, 53 százalékkal 1,51 milliárd dollárra esett az első negyedben, szemben az előző év első negyedévi 3,2 milliárd dolláros eredményével.

Az adózott eredmény részvényenként 3,23 dollárt tett ki, ez az összeg azonban szintén nagyobb, mint az elemzői várakozásokban szereplő részvényenkénti 2,58 dolláros eredmény. A Goldman mintegy 2,5 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el a hitelpiaci válság következtében.

A Northern Rock leépít

A brit bankok közül a legnagyobb bajba jutott Northern Rock eközben bejelentette, hogy 2000 embert - munkatársai csaknem harmadát - készül elküldeni. Az egyik vezető brit jelzálogkölcsönzőnek 25 milliárd fontnyi kölcsönt kell visszafizetnie a Bank of Englandnek, miután az megmentette a csődtől.

A Northern Rock, mely mostanáig az ország egyik legnagyobb munkaadója volt, 2010-ig vezényli le a létszámcsökkentést. Külön egyesületet alapított arra a célra, hogy az elbocsátottaknak segítsen munkát találni.