Lefelé módosult az idei várható GDP

Vágólapra másolva!
Ebben az évben a korábban a várt 3 százalék helyett 2,5 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP), miközben az éves infláció 2008-ban 6,0 százalékra, jövőre 3,9 százalékra csökken - mondta Belyó Pál, az Ecostat Kormányzati Gazdaság-Társadalom-Stratégiai Kutató Intézet főigazgatója.
Vágólapra másolva!

A főigazgató elmondta: az idei 2,5 százalékos GDP előrejelzésnél az Ecostat a tavalyi folyamatokra is épített: 2007-ben az 1,3 százalékos növekedésen belül a nem üzleti szektor 7,3 százalékkal zsugorodott, az üzleti szektor viszont 4,7 százalékkal nőtt.

Az idén a nem üzleti szektor várhatóan már nem csökken, viszont a piaci GDP sem fog szárnyalni, így jön ki a 2,5 százalékos átlagos ütem - tette hozzá. Az intézet számításai szerint az első negyedévben 1,7 százalékkal, a másodikban 2,9 százalékkal, a harmadikban 3,2 százalékkal, míg az év utolsó negyedében 3 százalékkal emelkedhet a bruttó hazai termék.

A lakossági fogyasztás az idén 0,4 százalékkal nő, a beruházásoknál ebben az évben 4,2 százalékos, jövőre 5,1 százalékos bővülést vár az Ecostat - jelezte Belyó Pál. Hozzáfűzte azt is, hogy a magyar gazdaság felhalmozási rátája a fejlett országokat jellemző 20-22 százalékra esett vissza, miközben a gyorsan fejlődő ázsiai országok 30 százalék feletti mutatóval rendelkeznek.

A kivitel üteme GDP alapon számítva 11,2 százalékra, a behozatalé 10,1 százalékra mérséklődik az idén, így a tavalyi 5,8 milliárd euró összegű folyó fizetési mérleg is csak némileg lesz kisebb: 5,3 milliárd euró.

Az államháztartás GDP arányos hiánya az idén eredményszemléletben (ESA'95) 3,9 százalékra, jövőre 3,2 százalékra csökken. Az Ecostat az év végére a jelenlegivel azonos, 7,5 százalékos alapkamatot vár - mondta a főigazgató, aki nem zárta ki, hogy évközben nő a jegybanki kamat, majd az év végére visszatér 7,5 százalékra.