Kitartó kamatemelési előrejelzések Londonból

Vágólapra másolva!
Szerdán is agresszív magyarországi kamatemelési előrejelzéseket közöltek vezető londoni befektetési házak, amelyek szerint az MNB-nek a jelenleginél erősebb forintra van szüksége az inflációs cél teljesítéséhez. A magyar pénzügypolitikai kilátásokról azonban változatlanul nincs konszenzus a Cityben; az előrejelzések a következő kamatmódosítás irányáról sem egyeznek.
Vágólapra másolva!

Befektetőknek kiadott napi felzárkózó piaci helyzetértékelései szerdai összeállításában a JP Morgan - az előző nap ismertetett februári inflációs adatsort kommentálva - úgy becsülte, hogy a teljes kosárra számolt éves inflációs ütem az év közepéig 6,5 százalékra, az év végéig 4,8 százalékra csökken. A ház szerint valószínű azonban, hogy az infláció 2009-ben beragad a 3,5-4 százalékos sávba, és csak erősebb forinttal lehet majd levinni a 3 százalékos célszintre.

A pénzügypolitika az ellátási oldali sokkok ellen nem sokat tehet ugyan, a JP Morgan elemzői szerint azonban az MNB az infláció elleni fellépés hitelességét akarja most már megvédeni, mivel folyamatosan túllépi az inflációs célt. Ennek alapján a londoni cég azzal számol, hogy a következő hónapokban fél százalékpontos kamatemelés várható, 8,00 százalékra; az első negyed százalékpontos szigorítást a JP Morgan szakértői már a március végi monetáris tanácsi ülésre várják.

Megerősítette ennél is jóval agresszívabb kamatelőrejelzését szerdai elemzésében a Goldman Sachs. A ház londoni elemzői szerint a vizitdíj eltörlése valószínűleg áprilistól 0,2 százalékpontot levesz az éves inflációs ütemekből, ennek azonban jó eséllyel nem lesz hatása a pénzügypolitikára. A GS közölte: változatlanul azzal számol, hogy az MNB jelentősen, a következő három monetáris tanácsi ülésen összesen 1,50 százalékponttal emeli a jegybanki alapkamatot.

A ház ezt a már többször közzétett előrejelzését azzal az érvvel támasztja alá, hogy ha a magyar jegybank jövőre a 3 százalékos inflációs cél "közelébe akar kerülni", ahhoz a jelenleginél sokkal erősebb, ideális esetben 240 körüli forintárfolyamra lenne szüksége, és ez a mostani helyzetben csak jóval magasabb kamatszinttel érhető el.

A magyarországi kamatkilátások előrejelzésében azonban nincs összhang a City elemzői közösségében, amelyen belül egyaránt vannak agresszív kamatemelést és agresszív kamatcsökkentést jósló és szükségesnek tartó vélemények.

A februári inflációs adatok ismertetése után Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési csoport felzárkózó piacokért felelős főközgazdásza például azt mondta az MTI-nek: a jelenlegi szinten stabilizálódó forintárfolyamot feltételezve nincs erős indoka egy kamatemelésnek, a költségvetési politika egy ideje igen megszorító, a belső kereslet nagyon gyenge, és ez "nem az a klasszikus környezet, amely (szigorító) pénzügypolitikai ciklust indokolna". A szakértő várakozása szerint az idén stabil marad a jegybanki kamatszint, sőt az év második felében kamatcsökkentésre is lehet esély.

Agresszív, fél százalékpontos márciusi kamatemelés növekvő valószínűségét látja - főleg a gyorsuló maginfláció és a kockázatkerülési hajlam miatt - a Dresdner Kleinwort londoni befektetési csoport, a Merrill Lynch ugyanakkor azzal számol, hogy 2008 végére 6,75 százalékra süllyed a magyar jegybanki alapkamat a jelenlegi 7,50 százalékról.