Átlagosan 140 forinttal vágták át a vevőket

Vágólapra másolva!
A Kikelet Hadművelet félidejéig a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) ellenőrei 76 millió forint bírságot szabtak ki a mintegy ezer ellenőrzés során.
Vágólapra másolva!

Az ellenőrzések során - február 21. és március 21. között - 64 százalékot tett ki a kifogásolási arány, ami nagyjából ugyanannyi, mint az előző húsvéti szezonban volt. Wittich Tamás főigazgató ezt azzal magyarázta, hogy alaposabbak az ellenőrzések. Az 563 próbavásárlás 20 százalékánál megkárosították a vevőket, átlagban 140 forinttal.

Az ellenőrzések központjában a szezonális húsvéti termékek szerepeltek. Az ellenőrzött egységek között a piacok és vásárok, a nagybevásárló központok, kisebb alapterületű egységek egyaránt szerepeltek. A vásárokon és a piacokon az átlagosnál magasabb, mintegy 70 százalék volt a kifogásolási arány.

A fogyasztóvédők mintegy 20 ezer fajta édesipari terméket és 9 ezer fajta húsipari terméket ellenőriztek. Az édesipari termékek 17 százalékánál találtak jogsértést. A játékkal összecsomagolt 798 édesipari termékből 21 százalékánál volt elsősorban jelölési hiányosság, de egyik játék sem volt veszélyes. Az édesipari termékek közül 29,4 kilogramm termék lejárt minőségi megőrzési idővel került forgalomba. A húsvétra jellemző húskészítmények 16 százalékánál találtak szabálytalanságot a fogyasztóvédők. A korábbi évekhez képest határozott javulás, hogy kevesebb áru, mintegy 30 kilogramm került lejárt minőség megőrzési idővel forgalomba.

Az ellenőrzés során a fogyasztói ár, illetve az egységár feltüntetését is nézték. A fogyasztói árat 6145 kilogramm, az egységárat 4035 kilogramm húskészítménynél nem tüntették fel. Kedvezőbb volt a helyzet árfeltüntetés tekintetben az édesipari termékeknél, ahol 906 kilogramm árunál a fogyasztói ár, 1199 kilogramm terméknél az egységár hiányzott.
A nyugta-, és számlaadási fegyelem javult, illetve a jogsértések súlyossága kisebb volt.