Kicsit gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Délután fél ötkor 260,05/20 volt az euró árfolyama, ami ugyan gyengébb forintot jelent, mint a péntek délutáni 259,30/35-ös szint, ugyanakkor kedvezőbb, mint a reggeli, 262 forint feletti árfolyam.
Vágólapra másolva!

Fokozatos forint erősödési irányzat bontakozott ki hétfőn, folyamatosan lett egyre alacsonyabb az euró ára. A kereskedők szerint ez azért nagy eredmény, mert a nemzetközi piacok rossz hangulata a feltörekvő országok devizáit és a régiós devizákat egyaránt a mélybe rántotta: ezekhez képest kifejezetten üdítő volt a forint teljesítménye.

Tekintettel arra, hogy a piacokon újabb dollárgyengülés is bekövetkezett, a Bear Stearns csődje után az euró/dollár keresztárfolyam már az 1,59-es küszöböt is áttörte. Aligha meglepő, hogy a forint ismét erősödni tudott az amerikai devizához képest: hétfőn 164,75/90 volt az árfolyam a pénteki 165,50/60 után.

Az állampapírok másodpiacán a pénteki amerikai események utóhatásaként rendkívül rossz hangulatban kezdődött a kereskedés; nem javította a hangulatot a reggel még 262-263-as sávban alakuló euró/forint árfolyam sem. Ehhez képest szinte kedvező jelenségként értékelték a kereskedők a hozamok mindössze 10 bázispontos többletét.

Később sem következett be romlás - igaz, javulásra sem került sor, az amerikai tőzsdék hétfői nyitása után ugyanakkor oldódott az addig kézzelfogható feszültség. Végül "állóvíz" alakult ki, hiszen a hosszabb távú tendenciák tekintetében optimizmusról egyelőre nem lehet beszélni.