Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kétszázezer őstermelő a legális gazdaságban

Vágólapra másolva!
Több mint kétszázezer őstermelő jelenik meg az idén a nyilvántartásokban - ennyien váltottak ki adószámot, így ennyien lesznek kénytelenek számlát kibocsátani termékeik eladása után. A Napi Gazdaság becslése szerint 120 milliárd forint válhat láthatóvá.
Vágólapra másolva!

Legalább 120 milliárd forint bevétel jelenik meg papíron 2008-tól, amit az a 208 ezer őstermelő generál, aki kötelezően adószámot igényelt tavaly év végén. A szabályok szerint január 15-ig kellett bejelentkezniük az illetékes adóhatósághoz. Ez a kör korábban lényegében láthatatlan volt, hiszen semmi sem kényszerítette őket arra, hogy bármilyen ellenőrzött dokumentációt vezessenek. A bevételeiket és a kiadásaikat is lényegében bemondásra határozták meg. Többnyire persze az jött ki, hogy az őstermelő bevétele nem érte el a 600 ezer forintot, így adót sem kellett fizetnie - írja a Napi Gazdaság.

A bevallási adatok szerint kevesebb mint 9000 őstermelő adott be jövedelemadó-bevallást az elmúlt években, összesen 2,8 milliárd forint bevételt mutatva a legutóbbi (2005. évi) feldolgozott adóbevallási adatok szerint. E több mint kétszázezres kör bevételét illetően mind a mai napig tehát ez az egyetlen biztos támpont.
Az idén annyiban változik a helyzet, hogy a korábban a számlaírástól megkímélt őstermelői rétegnek is nyugtaadási kötelezettsége lesz, akár piacon árulja a termékeit, akár felvásárlóhoz viszi.
Nehéz pontosan megbecsülni, hogy mekkora bevételt tesz láthatóvá az új rendszer; ha a 208 ezer őstermelő csak az adómentes határt jelentő, 600 ezer forintos éves jövedelemről ad számot, akkor összesen több mint 120 milliárd forintnyit. Ez után ráadásul még jövedelemadót sem kell fizetniük, mindössze a járulékterheket kell leróniuk. Ez nagyjából hárommilliárd forint bevételt jelenthet idén.

Az adószám kiváltása nem jelenti azt, hogy az őstermelők áfaalanyokká válnak: ötmillió forint árbevételig különleges elbánást - alanyi áfamentességet - kérhetnek. Vagyis visszaigénylő pozícióba nem kerülnek és nem is kell áfával növelt számlát kiállítaniuk. Az azonban fontos, hogy ha mint adószámmal rendelkezők megjelennek a nyilvántartásban, automatikusan iparűzésiadó- és kommunálisadó-fizetési kötelezettségük keletkezhet - írja a napi Gazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről