Keresni is lehet a magas olajáron

Vágólapra másolva!
Csütörtökön újabb rekordot döntött az amerikai könnyűolaj (WTI), elérve a 105,96 dolláros szintet és a Brent is 100 dollár felett mozog. Ez a szint pedig a dolgok jelenlegi állása szerint akár tartósan is fennmaradhat - mondta Tordai Péter, a KBC Securities Hungary vezető elemzője egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen.
Vágólapra másolva!

Az olajár alakulását jelenleg alapvetően nem a kereslet-kínálat határozza meg - tette hozzá. A drágulás okai között a gyenge dollárt - és annak kapcsán a kitermelő országok emelkedő fajlagos költségeit -, a kínai és indiai piac növekvő étvágyát, valamint a latin-amerikai, afrikai és közel-keleti lelőhelyek politikai feszültségeit említette. Ráadásul egyes OPEC-tagok a 80-85 dolláros hordónkénti ársáv tartós védelmét tartják kívánatosnak - írja a Napi Gazdaság.

Középtávon problémát jelenthet, hogy a kereslet további növekedésével nem tud lépést tartani a kínálati piac. Tordai elmondta, a KBC idén 82,3 dolláros Brent-átlagárral számol, ami gyakorlatilag megfelel a piaci konszenzusnak.

A tőzsdéken a fentiek miatt a kitermelésben érdekelt cégeket érdemes favorizálni, régiós szinten elsősorban a Petromot, illetve annak 51 százalékos tulajdonosát, az OMV-t. A román cég esetében többen tartanak ugyan a privatizáció kapcsán áprilisban lehívandó munkavállalói részvénycsomag árfolyamcsökkentő hatásától, Tordai szerint azonban ezt már beárazta a piac. Hozzátette, a vállalatban jelentős, akár 40 százalékos növekedési potenciál van, emellett még a lengyel PGNiG tűnik ígéretesnek.

A finomítók számára 2008 a tavalyinál gyengébb évnek ígérkezik. Érdekes adat, hogy míg 2003-ban az Ural és a Brent közötti árkülönbség a profit hozzávetőleg egyharmadát adta, addig idén ez már az 50 százalékot is eléri. Hosszú távon azonban a finomított termékek értékesítési arányának emelésére vonatkozó orosz törekvés, az ebből eredő exportcsökkenés miatt, az Ural árának növekedéséhez vezethet.

A dízelen elérhető árrés lényegesen magasabb, mint a benzinen, a jelenlegi piaci helyzetet tekintve pedig ez utóbbi marad olcsóbb, míg a két termék közötti árkülönbség kiegyenlített marad. Ezért a KBC szerint a finomításban érdekelt vállalatok közül a dízel-előállítókét, így a Mol vagy a török Tupras papírjait érdemes előre sorolni.

A petrolkémiai termékeken elérhető nyereség az idén komolyabb nyomás alatt lesz, a tavalyinál jelentősen gyengébb eredmények várhatóak, így az abban érdekelt cégeket - mint például a TVK-t, a lengyel PKN-t vagy a cseh Unipetrolt - kerülni érdemes.

Kockázatkerülő befektetőknek - elsősorban várható terjeszkedése, valamint a kelet-közép-európai energiaárak feltételezett további konszolidációja nyomán - a cseh integrált energetikai holding, a CEZ részvényeit javasolja a KBC.

A KBC szerint tartósan magas olajárra lehet számítani, ez azonban nem feltétlenül katasztrófa.