Kákosy: agresszív gazdaságdiplomácia kell

Vágólapra másolva!
Aktívabb, agresszívebb gazdaságdiplomáciával és a külgazdaságban érintett résztvevők szorosabb együttműködésével igyekszik a kormány elősegíteni a cégek külpiacra jutását. Magyarországnak a Balkánon, és a volt szovjet területeken vannak még tartalékai.
Vágólapra másolva!

Kákosy Csaba gazdasági miniszter a Magyar Külgazdasági Szövetség éves rendes közgyűlésén elmondta, hogy kezdeményezni fogja a minisztériumon belül egy olyan fórum létrehozását, amely két havonta megvizsgálná a külgazdasági kérdéseket.

A miniszter hangsúlyozta, hogy szükség van továbbá a már elindított reformok végéhez vitelére. Nincs fenntartható növekedési pálya a reformok megvalósítása nélkül. 2006-ra világossá vált, hogy nem tartható az addig folytatott fiskális és államháztartási politika - tette hozzá. Mint mondta, vannak kedvező jelek, hiszen a 2006-os mintegy 10 százalékos költségvetési deficitet 2007-re sikerült 6 százalék alá mérsékelni, ám még nagyon sok munka van hátra.

A gazdasági miniszter kiemelte, hogy jelenleg politikai és gazdasági dilemmával kell szembenéznie Magyarországnak is. Kiemelte Koszovó függetlenségének kérdését. Véleménye szerint ma még nem látni tisztán, hogy ez a kérdés hogyan hat Magyarország balkáni külkereskedelmére.

A politikai dilemmák között említette az Egyesült Államokbeli és az oroszországi elnökválasztást. Új geopolitikai helyzet alakulhat ki, amelyek szintén hatással lehetnek Magyarország külső befektetéseire, külkereskedelmére - mondta Kákosy Csaba.

A gazdasági dilemmák között említette a miniszter az Amerikában kialakult hitelválság átgyűrűzését. Ennek hosszú távú hatásai még nem ismertek - tette hozzá.

A miniszter szerint "magunkban, tudásunkban, innovációs képességünkben kell kitörési pontot találni, hogy milyen külgazdasági teljesítményt tudunk végig vinni". Ennek érdekében kell folytatni a reformokat. Kiemelte az adórendszert, a foglalkoztatáspolitikát, az új piacok feltárását.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium számára egyik kiemelt feladat, hogy hogyan tud a külső lehetőségekhez jobban alkalmazkodni. Kákosy Csaba szerint a Balkánon, a volt szovjet területen, a régióban még vannak tartalékok Magyarország számára.

Ennek kihasználásához szükség van a gazdaságdiplomácia aktivitására mind a minisztérium oldaláról, mind a tárcát támogató szervezetek oldaláról. Összefogásra van szükség továbbá az érintett szereplőkkel, így a Magyar Külgazdasági Szövetséggel is.

Rétfalvi György, az ITD Hungary, a magyar befektetésösztönzési és kereskedelemfejlesztési ügynökség vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a szervezet új, az üzletfejlesztést érintő, vállalatra szabott szolgáltatást indított. Terveik szerint azon 1500 magyar céget, amelyek 50 millió forint feletti export tevékenységet végeznek évente, jövő márciusra személyesen keresnek fel. Ennek célja, hogy felmérjék a szükségleteket, és egyedi támogatásokat tudjanak nyújtani.