Megugrott az euróövezet ipari termelése

Vágólapra másolva!
A globális bankközi válsággal mit sem törődve a vártnál sokkal jobban nőtt az ipari termelés az euróövezet országaiban és az egész unióban, alaposan rácáfolva az elemzők várakozásaira.
Vágólapra másolva!

Az euróövezetben havi összevetésben 0,9 százalékkal, éves szinten 3,8 százalékkal nőtt az ipari termelés januárban, közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán. Az elemzők csak 0,3, illetve 2,6 százalékra számítottak, összhangban az általános gazdasági növekedés idei lassulására szóló hivatalos és nem hivatalos előrejelzésekkel. Az EU statisztikai hivatala szerdai közleményében fölfelé módosította a korábban kiadott decemberi adatot is: e szerint az év utolsó hónapjában az előző havi szinte maradt az ipari termelés a korábbi mínusz 0,2 százalék helyett. Éves összevetésben 1,3 százalékról 1,7 százalékra módosította a növekedési ütemet.

Az ilyen régi adatokat a piac általában "történelminek" tartja, és nemigen figyel rájuk, de most a januári ipari termelési adatsor mégis feltűnést keltett, a várakozástól való nagy eltérése miatt, főleg, hogy havi összevetésben nem visszaesés, hanem növekedés volt. Ez visszamenőleg is megerősíti, amit az Európai Központi Bank (EKB) vezetői rendszeresen hangoztatnak: az európai gazdaság rekord szintű vállalati hitelezéssel támogatott fundamentális állapota nem igényel kamatcsökkentést, a nagy infláció pedig ki is zárja a kamatenyhítés lehetőségét.

Az EKB a múlt héten, csütörtökön kiadott új előrejelzése szerint idén 1,3-2,1 százalék között várja a gazdasági növekedést az euróövezetben, jövőre 1,3-2,3 százalék között. Decemberben idénre 1,5-2,5 százalékot, jövőre, 2009-re 1,6-2,6 százalékot jósolt. Az EKB 2005 végén felülvizsgált felfogása szerint az euróövezetben inflációmentesen fenntartható gazdasági növekedés közelebb van évi 2,0 százalékhoz, mint az addig számított 2,5 százalékhoz.

Reakció: erősödő euró

Az ipari adatok után az euró 1,5446 dollárig emelkedett a londoni bankközi devizapiacon, majd 1,5433 dollárig gyengült. Reggel 1,5374 dollár volt, nyitás után egy órával 1,5359 dollárnál tartott, 0,0023 dollárral drágábban a keddi későinél, 5,21 százalékkal erősebben a dollárhoz képest, mint év végén. Kedden napközben, a ZEW vártnál jobb németországi befektetői hangulatjelentése után, 1,5496 dolláron, új rekordot ért el az 1999. januári bevezetése óta, majd a mértékadó központi bankok új, rendkívüli likviditásnövelő árveréseinek hírére visszaesett.

Előreljelzések

Az EKB szerint az évi átlagos infláció idén 2,6-3,2 százalék között, jövőre 1,5-2,7 százalék között várható. Decemberben erre az évre 2,0-3,0 százalékra, 2009-ben 1,2-2,4 százalékra számított.

Az Európai Bizottság a maga részéről már februárban csökkentette az euróövezet idei gazdasági növekedésére szóló előrejelzését, 1,8 százalékra a legutóbbi, novemberi előrejelzésében jósolt 2,2 százalékról, az évi átlagos inflációra szóló előrejelzését ugyanakkor 2,6 százalékra emelte a novemberben valószínűsített 2,1 százalékról.