Az USA a német gazdaságot is lehúzza

Vágólapra másolva!
A német Ifo gazdaságkutató intézet vezetője valószínűnek tartja, hogy középtávon bekövetkezik az amerikai recesszió. A müncheni intézet vezetője nem számszerűsítette a német gazdaságot érintő változásokat, csak annyit közölt, hogy a hatásokat előbb-utóbb a német gazdaság is megérzi.
Vágólapra másolva!

Európában még nincs komolyabb válság, egyelőre csak a pénzpiacok érintettek, a reálgazdaságban nem érezhetők a változások - vélekedik Hans-Werner Sinn. Értékelése szerint még korai lenne az Európai Központi Banknak mérsékelnie a kamatokat, az majd csak akkor válna szerinte időszerűvé, ha az európai konjunktúrában fordulat következne be.

A német szakszervezethez közelálló IMK gazdaságkutató intézet szerint viszont a német gazdaság növekedési üteme az idén megfeleződik. Az intézet szerint a bruttó hazai termék csak 1,3 százalékkal növekedhet a tavalyi 2,5 százalékkal szemben. Az intézet kutatói korábban 1,5 százalékos növekedést prognosztizáltak az idei évre, újabb jóslatokban a 1,5 százalékos prognózis 2009-re vonatkozik.

Fékezőleg hat a növekedésre a nyersanyagok magas ára. A vállalatok mértéktartóan fejlesztenek majd, mivel adómegfontolásokból 2007-ben előrehozták a fejlesztéseiket, a beszerzéseket. Tavaly a reálbérek a megelőző évekhez képest ugyan gyorsabban növekedtek, de nem elég gyorsan ahhoz, hogy lökést adjanak a konjunktúrának.

A vállalatok idén kevesebb új munkahelyet hoznak létre, mint tavaly és várhatóan idén is a külkereskedelem lesz a gazdaság motorja még úgy is, ha a kivitel mérsékeltebben bővül.