Extraprofitot kínál a fantomállam fantombankja

Vágólapra másolva!
A PSZÁF által 2003-ban "letiltott" bank igazgatójától kaptunk a napokban egy levelet, amelyben az elnök, Kónya Árpád felajánlja bankja szolgálatait az [origo] klikkbanknak. Az írás szerint a bank off-shore jelleggel működik az interneten, és a "találmányt" használja egyebek mellett a CIB és az OTP is, bár az elnök a levélben megjegyezte: "ezekkel a bankokkal éppen a megkötött szerződésünk újratárgyalása van folyamatban, így előzetesen elnézését kérem, ha fenti bankoknál irányunkba neheztelést tapasztal..."
Vágólapra másolva!

Az [origo] kérdésére az OTP Bank médiakommunikációs osztályán elmondták: "Az OTP Bank semmilyen kapcsolatban nem áll a nevezett személlyel, illetve társasággal. Az ezzel ellentétes állítások nem felelnek meg a valóságnak." A CIB válaszában hangsúlyozta, hogy Hyper-Cash Bank néven Magyarországon bejegyzett cég nincs. Egyébként pedig nem adhatnak ki olyan információt arról, hogy milyen szerződéses kapcsolatai vannak a pénzintézetnek.

A PSZÁF 2003-ban azután tiltotta meg a társaságnak, hogy a bank nevet használja, miután egy napilap hasábjain hirdette magát, a többi pénzintézetnél jóval magasabb betéti kamatokat ígérve. A Hyper-Cash évi hétszázalékos dollárkamatot ígért a nála legalább százezer forint betétet elhelyezőknek és dupla ekkora mértékű osztalékot azoknak, akik vesznek a "bank" részvényeiből. Vállalkoztak ezen kívül - a 2002-ben elfogadott magyar pénzmosásellenes jogszabályokat megszegve - anomim bankbetét elhelyezésére és mindenféle biztosítás megkötésére. Utóbbi az ügyfél "ötlete" alapján bármire szólhat, feltalálókat is vártak.

A Hyper-Cash mostani, frissített honlapján havi 10 dollárért életbiztosítást ajánl 16 és 40 év közötti klienseknek. A díjfizetést bármely országban MoneyGram kirendeltségen lehet feladni havonta minden hó 10-ig vagy egy évre előre. A címzett: Arpad Konya, Wien, Austria.

A biztosítási szerződést és a kötvényeket a honlap szerint postán juttatják el. A befizetett havi díjakat ötévente egy összegben hozadékkal együtt fel lehet venni, az éves hozam 20 százalék, amihez dollárban és euróban lehet hozzájutni.

A rendőrség egyelőre nem nyomoz

A felügyelet már hónapokkal a 2003-as intézkedés megszületése előtt bejelentést tett a céggel kapcsolatban az Országos Rendőr-főkapitányságnál, a rendőrség azonban bűncselekmény hiányában nem indított nyomozást a pénzintézet tevékenysége ellen. A rendőrség a pénzmosás esetleges gyanúját vizsgálta, de az információk alapján a Hyper-Cash Magyarországon nem folytat ilyen tevékenységet.

Egy, az e-time.hu-n megjelent interjúban Kónya röviden összefoglalta találmánya jelentőségét: akár országok közötti átutalások esetén is megérkezhet az átutalt összeg a címzetthez egy percen belül, amennyiben mindkét fél egy banki ATM automatánál tartózkodik. Az automatáknak a logika szerint rendelkezniük kellene egy "Hyper-Cash pénzküldési mód" opcióval, és máris indulhat az átutalás.

A feltaláló tervei között szerepelt az ingatlan- és céges nyilvántartásokhoz való csatlakozás is, így a rózsaszín jövőkép szerint az utca embere - megfelelő díjazás ellenében - céginformációkat hívhatna le az automatából. Totó-lottó fogadásokat is lehetne majd feladni, valamint az internethez is csatlakozhatnánk szintén az automatákon keresztül.

Hosszú a feltaláló-bankár bukólistája

Kónya utópiájában szerepelt az is, hogy a rendszer alkalmassá válik a választásokat ATM-eken keresztül való lebonyolítására - amennyiben a választópolgárok kopogtatócédula helyett egy kártyát kapnak. A feltaláló saját és óvatos becslése szerint feleannyiból megoldható a lebonyolítás, mint a ma használt rendszerben.

Az opten.hu cégjegyzék szerint a Hyper-Cash Hungary Pénzügyi, Kereskedelmi Szolgáltató Kft. 2001-ben alakult, Kónya Árpád ügyvezető igazgatóként szerepel a dokumentumban. Fő tevékenysége a "máshova nem sorolt egyéb pénzügyi közvetítés" volt. A megszűnés dátumaként 2005. 11. 22. szerepel.

Kónya egyébként más, már megszűnt cég igazgatóságában is szerepelt. A székesfehérvári AGROKER Rt. 1998-ban, a TRABACCOLO Ingatlanfejlesztő Bt. 2003-ban, az ELITE PLUSSZ Kiadó Kft. 1999-ban szűnt meg. Az ALBA-FOOD Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. felszámolásában pedig mint végelszámoló vett rész az opten adatai szerint.

Fantomállam a "bank" székhelye

Az [origo] kérdésére a PSZÁF sajtóosztályán elmondták, hogy a Hyper-Cashtől 2007-2008-ban engedélykérés nem érkezett. Bejelentés viszont a társaság ellen igen, és mivel minden bejelentést megvizsgálnak, az adott ügyben is hamarosan vizsgálat indul.

Kónya Árpádot is megkerestük telefonon, aki azt állítja, hogy a rendőrség szerint bankja működhet az interneten, a PSZÁF emiatt "békén hagy minket". Számításai szerint a hyper-cash funkció bevezetése hozzávetőleg 100 dollár lenne ATM-enként.

Kónya azt is elmondta, hogy több amerikai bank ellen pert tervez, mert azok szerinte jogosulatlanul használják találmányát - egyelőre csak az internetes szolgáltatások terén. Arra a kérdésre, hogy az USA-ban hány olyan ATM létezik, amely rendelkezik a hyper-cash funkcióval, Kónya azt válaszolta, hogy mivel régen járt a tengerentúlon, nem állnak rendelkezésére adatok.

A társaság elnöke egyébként elmondása szerint kettős állampolgárságú, mivel Magyarországon kívül a csak az interneten létező Melchizedek ország állampolgára is. Utóbbi egy zsidó-keresztény szövetség által "alapított" állam, ahol Kónya szerint nemcsak állampolgárságot, de útlevelet is lehet kapni. A Hyper-Cash Bank egyébként ott van bejegyezve.