Három százalékot esett a BUX

Vágólapra másolva!
A rossz nemzetközi hangulat hatására 3 százalékkal 22 796 pontra esett vissza, a magyar tőzsde részvényindexe, a BUX. A vezető részvények közül az MTelekom, és a BUX járt az élen a csökkenésben.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokhoz képest magas 40,8 milliárd forintos forgalom mellett estek jelentősen a részvények árai. A legnagyobb forgalmat 26 milliárd forinttal az OTP érte el, a bankpapír 2,99 százalékkal 6888 forintra esett vissza. A másik bankpapír az FHB még ennél is többet 3,74 százalékot esett, utolsó értéke 1520 forint volt.

A pénteken még sokat erősödő Mol, 8,4 milliárd forintos forgalom mellett, 3,56 százalékkal 22 995 forintra esett vissza. A Magyar Telekom pedig 3,43 százalékkal 816 forintig csúszott le.

A Richter viszonylag jól teljesített 37 100 forintos záró ára 1,88 százalékkal alacsonyabb a péntekinél. Az Egis ennél többet 2,42 százalékot esett vissza, utolsó értéke 17 505 forint volt.

Dobár Péter, a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a BÉT-en a negatív nemzetközi hangulat hatása érződött hétfőn is. Az OTP a régió tőzsdéin forgó bankpapírok viszonylag kis esése miatt maradt mínusz 3 százalékon a nap végére. Példaként említette, hogy amíg a nyugat-európai tőzsdéken forgó nagy bankok általában 4-5 százalék között veszítettek az értékükből, addig a varsói tőzsdén a PKO Bank Polski "csupán" 2,6 százalékkal. Az elemző a Mol csökkenését annak tulajdonítja, hogy pénteken az olajpapír indokolatlanul emelkedett, ezt a növekedést korrigálták ma vissza a piaci szereplők. Dobár Péter szerint a Magyar Telekom esése az állampapír-piaci hozamok változásával van összefüggésben.