Vágólapra másolva!
Az utókor valószínűleg a II. világháború utáni időszak legszorítóbb amerikai pénzügyi válságának fogja tartani a jelenlegit, amelynek sok áldozata lesz - véli Alan Greenspan. Ráadásul a Fed egykori vezetője szerint az sem remélhető, hogy a jövendő válságok jellemzői bármilyen biztonsággal előre láthatók lesznek.
Vágólapra másolva!

A válság különösen keményen érinti a pénzügyi kockázatértékelési rendszert, amelynek számos eleme nem állta ki a nyomáspróbát - írta hétfőn Londonban megjelent elemzésében az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve előző elnöke a Financial Timesban. Szerinte a bankrendszer elmúlt húsz évben kialakult tőkemegfelelési előírásait a legutóbbi tapasztalatok miatt "alaposan át fogják szabni ... a magánbefektetők máris nagyobb tőkefedezeteket és kockázatterítést követelnek". Döntő jelentőségű, hogy bármely piacszerkezeti és szabályozói reform ne a piaci rugalmasság és a nyílt verseny kárára történjék, mert ezek a legmegbízhatóbb, leghatékonyabb védőeszközök a halmozódó gazdasági csődök ellen - tette hozzá.

A gazdasági előrejelző modellek ismét alkalmatlannak bizonyultak a pénzügyi válság vagy éppen a recesszió megjóslására - mondja. Az alapvető gond Greenspan szerint az, hogy mind a kockázati, mind az ökonometriai modellek - legyenek bármennyire összetettek is - még túl egyszerűek ahhoz, hogy átfoghassák a világgazdaságot irányító változók teljességét. Ennek magyarázata az lehet, hogy a becslésekhez "az eufória és a rettegés időszakaiból" egyaránt használnak alapadatokat, márpedig ezek dinamikáiban fontos különbségek vannak.

Az eufória csábereje

A hitel- és üzleti ciklusok félelem hajtotta visszaesési szakaszai a történelem tanúsága szerint sokkal rövidebbek és sokkal nagyobb hirtelenséggel kezdődnek, mint a bővülési szakaszok, ez utóbbiakat ugyanis a lassan, de halmozódóan felépülő eufória vezérli. Az amerikai gazdaság az elmúlt fél évszázadnak alig a hetedét töltötte visszaeséssel. A kockázatkezelésnek azonban éppen erre az egyhetednyi időre kell a legjobban felkészülnie, áll Greenspan elemzésében.

A Fed volt vezetője szerint a fellendülési szakaszokban rendre tapasztalható furcsa piaci viselkedések oka az esetek zömében nem az, hogy a piaci szereplők nincsenek tudatában az adott esetben súlyos mértékben alulárazott kockázatoknak, hanem az - és ez az egyik nehezen megoldható probléma -, hogy a cégek attól tartanak: ha nem csatlakoznak az eufóriához, visszaszerezhetetlen piaci részesedéseket veszítenek.

Újabb negatív adatokat közölt a Fed

Greenspan vészjósló elképzeléseit támasztja alá, hogy fél százalékkal esett az amerikai ipar kibocsátása februárban, közölte hétfőn a Fed. Az előzetes várakozás 0,1 százalékos visszaesés volt a januári 0,1 százalékos növekedés után. Idén februárban az amerikai ipari 1 százalékkal termelt többet, mint tavaly februárban.

A Fed további kedvezőtlen adata szerint az amerikai ipari kapacitások kihasználása februárban 80,9 százalékosra csökkent a januári 81,3 százalékról, visszaesett a 2005. novemberi szintre.

A múlt hónapban legnagyobb arányban - 3,7 százalékkal - a közműszolgáltatói ipar termelése csökkent az Egyesült Államokban januárhoz viszonyítva. Növekedést a bányaipar és az irodai berendezésgyártó ipar ért el.