Lassú a gazdasági növekedés az USA-ban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok gazdasága éves szintre számítva 0,6 százalékkal bővült a tavalyi utolsó negyedévben, erősen lassulva a harmadik negyedévi, 4,9 százalékos ütemről, közölték az amerikai kereskedelmi minisztériumban csütörtökön utolsó becslésként, megerősítve a korábbi becslést. Ez az eredmény megfelelt a piaci, elemzői várakozásoknak.
Vágólapra másolva!

Az utolsó negyedévi GDP-növekedést 1,25 százalékponttal csökkentette az, hogy a lakosság tartós beruházásai, beleértve a lakásvásárlást, 25,2 százalékkal csökkentek az előző negyedhez képest, a harmadik negyedévi, 20,5 százalékos visszaesés után. A teljes lakossági fogyasztás 2,3 százalékkal nőtt, de kevésbé, mint a harmadik negyedben, amikor 2,8 százalékkal bővült.

A negyedik negyedévben viszont az amerikai vállalatok összesített adózott eredménye, 1,426 billió dollár, 1,1 százalékkal több volt, minta harmadik negyedévben, és 6,6 százalékkal több, mint a 2006-os utolsó negyedévben. A harmadik negyedévben 2,2 százalékkal kisebb volt az amerikai cégek összesített profitja, mint a második negyedévben.

A végső becslés szerint a raktárkészletek a tavalyi utolsó negyedévben gyorsabban fogytak, mint korábban becsülték, ami arra vall, hogy a GDP-növekedés ez év eleji lassulása kisebb lehet a korábbi várakozásoknál.

Az EU statisztikai hivatalának nyilvántartása szerint az Egyesült Államok hazai összterméke tavaly egész évben 2,2 százalékkal nőtt - ezt csütörtökön az amerikai kereskedelmi minisztériumban is megerősítették - a 2006-os, 2,9 százalékos ütem után, a japán GDP növekedése 2,1 százalékra lassult 2,4 százalékról, az euróövezeté 2,6 százalékra 2,8 százalékról.