Ismét nekilódult az aranyára

Vágólapra másolva!
Csaknem 3 százalékkal drágult az arany a vezető nemesfémpiacokon a múlt héten, pénteken jegyzése elérte az unciánkénti 976,20 dollárt, ami majdnem rekordnak számít. A New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) a legnagyobb forgalmú áprilisi lejáratú arany ára unciánként 7,50 dollárral 975,00 dollárra nőtt.
Vágólapra másolva!

A kereskedők szerint az aranyat elsősorban a gazdasági bizonytalanság, a közel rekord alacsonyan álló dollár, és a részvénypiacok gyengülése erősítette.

Ugyanakkor a The Times című brit lap szerint az áremelkedésben nem kis szerepet játszanak két nyersanyageladásaiból gyorsan gazdagodó államnak, Katarnak és Oroszországnak immár folyamatos aranyvásárlásai. Ha ez folytatódik, akkor bizonyára meglesz az idén a 1000 dolláros aranyár is.

Oroszország, tartalékainak növelésére tavaly 44 tonna aranyat vett, Katar vásárlásait havi egy tonnányira becsülik. Elemzők szerint Kína nem aranytartalékainak töltögetése okán nagy vásárló, hanem az országban az arany a fő lakossági kincsképzési eszköz, elsősorban ékszerben, ezért ékszerarany vásárlásai jelentősek. Hasonló a helyzet Indiával.

Kína aranytartalékai már elérhették a 600 tonnát, miközben az orosz állam aranytartaléka 438 tonna lehetett a múlt év végén. A Bank of England aranyának mennyisége ugyanakkor 310 tonna volt.