Erősödött a forint a devizapiacon

Vágólapra másolva!
Erősödött a forint a bankközi devizapiacon hétfőn, a magas hozamok mellett a széles ajánlati sáv volt jellemző a forint- és az állampapírpiacon is.
Vágólapra másolva!

Az euró hétfőn délután 264,20/40 forintot ért, szemben a reggeli 265,80/95 és a péntek délutáni 264,95/265,05 forinttal. A javulást a kereskedők a pozitív hangulattal, a régió, a feltörekvő devizák párhuzamos erősödésével magyarázták.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a piacon erőteljes kivárás is érzékelhető: részben a magyar inflációs adat szolgálhat majd az elkövetkező napok sarokpontjaként, részben a nemzetközi hatások formálhatják a befektetők kockázattűrő kedvét.

A forint a dollárral szemben is erősödött: az amerikai deviza árfolyama hétfőn 171,85/172,05 volt a pénteki 172,70/80 után.

A bankközi forintpiacon rendkívül szélessé vált a kamatsáv, miközben a likviditáshiány jeleként 8 százalék környékére emelkedett a kamatszint. Egész nap jellemző volt, hogy elsősorban ajánlatok születtek, de nagyon kevés valóban megkötött üzlet formálta a hozamszintet. Az egyes üzletek meglehetős bakugrásokkal követték egymást - a széles ajánlati tartomány és a kevés ügylet miatt.

A másodlagos állampapírpiacon a hétfői kereskedés "nem volt olyan vészes", mint pénteken. Tény, hogy szemben a péntekivel, hétfőn sikerült jegyzésre bírni az elsődleges jegyzőket - még ha ennek az volt is az ára, hogy az Államadósság Kezelő Központ engedélyezte, hogy a szabály szerinti 30 bázispontnál szélesebb, 50 bázispontos réssel jegyezzék az árakat. Jegyzett árak tehát voltak, üzletet azonban csak nagyon keveset kötöttek.

A piac akkor vált élénkebbé, amikor a forint érzékelhetően erősödni kezdett: a 264 forintos eurónál már állampapír-kötésekre is sor került. Elrontotta ugyanakkor a hangulatot, csökkentette az amúgy sem acélos üzletkötési kedvet a Dow nyitása.

Összességében azt állapították meg a kereskedők, hogy a múlt heti összeomlás után csak nagyon lassan lehet visszaépíteni a valódi piacot; a hétfőihez hasonló kis lépésekkel van ugyan lehetőség a kilábalásra a nehézségekből, de a nemzetközi környezet romlása semmissé teheti az erőfeszítéseket.

Ami a hozamokat illeti: a tíz éves állampapír hozama, ami pénteken 9,10 százalékon tetőzött, hétfőn 8,80 százalékig ereszkedett, de délután ismét 8,90 százalékra módosult. Átmeneti javulás után 9,50 százalékra tért vissza hétfő délután az ötéves államkötvény hozama.