Olasz gigaberuházás a venezuelai olajiparban

Vágólapra másolva!
Négymilliárd dolláros kezdeti beruházásra készül Venezuela olajiparában az Eni olasz energiaipari csoport, évek óta ez lenne a legnagyobb nyugati olajipari befektetés a latin-amerikai országban. A későbbiekben azonban a beruházás összértéke 10 és 20 milliárd dollár között lehet majd. A beruházásban a venezuelai partner részesedése 60 százalék lenne.
Vágólapra másolva!

Az Eni a venezuelai állami olajtársasággal, a PDVSA céggel egy az Orinoco övezetben fekvő nagy mező feltárásáról és kiaknázásáról állapodott meg. Becslések szerint itt legalább 2 és fél milliárd hordós nyersolajkészlet van a föld mélyén. Kezdetben napi 30 ezer, a későbbiekben azonban 300 ezer hordó olajat jövesztenének a térség Junin Block 5 nevű olajmezőjén.

Venezuela február közepén jutott megállapodásra az Eni-vel, hogy az ország állami olajtársasága kártérítésként összesen 700 millió dollárt fizet az olasz cégnek. A felek 2006 óta állnak vitában egy venezuelai olajmező kitermelése miatt: akkor Caracas új feltételeket - kötelező vegyesvállalati keretet - szabott az olasz vállalatnak, az ezt nem fogadta el, és így Venezuela kisajátította az olajmezőt. Az olaszok hozzájárultak, hogy választott bíróság rendezze az ügyet, az kártérítést ítélt meg a cégnek a kisajátított kutakért és a kiesett termelésért.

Hasonló jogi birkózás folyik Venezuela az amerikai ExxonMobil olajtársaság között. Az ExxonMobil keresetére korábban több országban befagyasztották a venezuelai olajtársaság vagyonát, mintegy 12 milliárd dollár értékben. Az Exxon ily módon akar kárpótlást szerezni venezuelai olajipari vállalkozásának tavaly júniusi államosításáért. Az amerikai cég korábban azt közölte, hogy az államosításig végrehajtott beruházásaik Venezuelában elérték a 750 millió dollárt. A venezuelai elnök döntésére a PDVSA állami olajvállalat le is állította a kőolajszállításokat az ExxonMobilnak, válaszul vagyona befagyasztására.